17 °C Budapest
Businessman explaining colleague while sitting at desk. Male business professionals are discussing during meeting. They are sitting in office.

Elkeserítő ezeknek a vállalkozóknak a helyzete: tovább gyűrűzik a válság, nem csökken a borúlátás

2024. április 15. 16:28

A K&H kkv bizalmi index tavaly év végén látott reményteli javulása az idei első negyedévben ismét megtorpant: 4 pontos csökkenéssel -10 ponton áll a mutató, ami így már közel két éve a negatív tartományban van. A visszaesés fő oka a munkaerőhelyzet és a gazdasági kilátások negatív megítélése.

Ismét csökkent a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, az előttük álló egy évre vonatkozó várakozásaikat jelző K&H kkv bizalmi index, ami így jelenleg -10 ponton áll. „Tavaly év végén úgy tűnt, hogy a vállalkozások ismét bizakodóbbak és elindul a javulás, hiszen a negyedik negyedévben 5 pontot emelkedett az index. A növekedés azonban most megállt, így tartósan, már hetedik negyedéve a negatív tartományban van. Sőt, 2014 óta a harmadik legalacsonyabb értéket mutatja. A pesszimizmus fő oka, hogy a munkaerő- és a gazdaság helyzetét is borúsan látják a vállalkozások. Ez utóbbi nem csoda, hiszen a vártnál gyorsabban mérséklődő infláció ellenére sem tud beindulni a fogyasztás növekedése, az uniós források sorsa is bizonytalan és a tartósan recesszióban lévő gazdaság keresletcsökkentő hatása is megmutatkozik” – tájékoztatott Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője.

A hangulat egyedül a 101-300 millió forint közötti árbevétellel rendelkező kisvállalkozások körében javult, de ott is csak 2 ponttal (-4 pont). Az ennél kisebb, illetve nagyobb cégek körében egyaránt romlott a helyzet. A 300 millió és 2 milliárd forint közötti árbevételű középvállalkozások várakozásai csökkentek a legnagyobb mértékben, esetükben 11 ponttal esett a mutató, ami így -3 ponton áll. A legkisebb, 100 millió forint árbevétel alatti mikrovállalkozások hangulata ennél kisebb mértékben, 6 ponttal csökkent, azonban az ő esetükben 10 éves mélypontot ért el az index (-16 pont).

Ágazati szempontból – bár minden szektor várakozásai a negatív tartományba esnek – az eredmények mutatnak némi differenciálódást. A mezőgazdasági (-1 pont) és az ipari cégek (-5 pont) az átlagnál kevésbé borúlátók, ezzel szemben a kereskedelmi (-12 pont) és a szolgáltató szektor (-13 pont) kilátásai az átlagnál is rosszabbak. Régiós szempontból viszont gyakorlatilag nem láthatók eltérések: a közép-magyarországi cégek várakozásai -9 ponton, a keleti és nyugati országrészben pedig egyaránt -10 ponton állnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem