29 °C Budapest
Human hand holding a bottle of iced cold bubble tea against city street in a hot summer day

Kiderült a Bubble Tea féltve őrzött titka: itthon is terjed, tömegek gazdagodnak meg rajta

2024. április 23. 17:45

Az elmúlt években robbanásszerű erővel tört be a köztudatba a buboréktea, ami Kínában máris hat cégtulajdonosnak termelt több mint egymilliárd dolláros bevételt. A piac legnagyobb szereplői jelentős tőzsdei bevezetéseket és további értéknövekedést terveznek - számolt be a Business Insider.

Az elmúlt időszakban hatalmas növekedést ért el a buboréktea iparága, ami nemmellesleg jelentős profittal szolgált a kínai üzlettulajdonosok számára is. Jelenleg legalább hat olyan személy van Kínában, akiknek a vagyona a buborékteának köszönhetően haladta meg az 1 milliárd dollárt. A sikertörténetet kiemelkedően illusztrálja egy, a hongkongi tőzsdére lépő buboréktea-üzletlánc, amelynek értékét közel 4 milliárd dollárra becsülik.

A Sichuan Baicha Baidao Industrial Co., Kína harmadik legnagyobb buboréktea-lánca, hamarosan debütálni fog a hongkongi tőzsdén. A Bloomberg információi szerint a cég több mint 300 millió dolláros bevételre számít a részvényeladásokból, ami a vállalatot közel 4 milliárd dollár értékűvé teszi. A lánc bevezetése november óta a legjelentősebb hongkongi tőzsdei eseménynek számít.

A Baicha Baidao alapító házaspárja, Wang Xiaokun és Liu Weihong, akik jelenleg a vállalat 73%-át birtokolják, a bevezetésnek köszönhetően valódi milliárdossokká válnak, összesen 2,7 milliárd dolláros vagyonnal. A páros azonban nem dőlhet hátra, ugyanis két jelentős riválisuk is akad a piacon: ők a Guming Holdings mintegy 9000 üzlettel és az Auntea Jenny Industrial Co. (Shanghai), avagy Kína második és negyedik legnagyobb buboréktea-kiskereskedői.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Mixue Group, amely Kína legnagyobb buboréktea-forgalmazója és mintegy 36 000 üzlettel rendelkezik - méretét tekintve majdnem akkora lánc, mint a Starbucks -, szintén fontolgatja a tőzsdei bevezetését. A vállalatot Zhang HongChao és Zhang Hongfu alapította 1997-ben; mindkettőjük nettó vagyona jelenleg körülbelül 1,5 milliárd dollár.

Az iparág fellendülése elsősorban az alacsonyabb árakat biztosító teagyártóknak kedvezett, ami ellentétben állt a Nayuki Holdings, egy magasabb árfekvésű gyártó helyzetével, így a vállalat részvényei közel 90%-kal estek vissza három év alatt az erős piaci versenynek köszönhetően. Az alapítók vagyona is jelentősen megcsappant: Peng Xin és Zhao Lin egykori 2,2 milliárd dollárjából kevesebb mint 300 millió dollár maradt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem