21 °C Budapest
Human hand holding a bottle of iced cold bubble tea against city street in a hot summer day

Kiderült a Bubble Tea féltve őrzött titka: itthon is terjed, tömegek gazdagodnak meg rajta

2024. április 23. 17:45

Az elmúlt években robbanásszerű erővel tört be a köztudatba a buboréktea, ami Kínában máris hat cégtulajdonosnak termelt több mint egymilliárd dolláros bevételt. A piac legnagyobb szereplői jelentős tőzsdei bevezetéseket és további értéknövekedést terveznek - számolt be a Business Insider.

Az elmúlt időszakban hatalmas növekedést ért el a buboréktea iparága, ami nemmellesleg jelentős profittal szolgált a kínai üzlettulajdonosok számára is. Jelenleg legalább hat olyan személy van Kínában, akiknek a vagyona a buborékteának köszönhetően haladta meg az 1 milliárd dollárt. A sikertörténetet kiemelkedően illusztrálja egy, a hongkongi tőzsdére lépő buboréktea-üzletlánc, amelynek értékét közel 4 milliárd dollárra becsülik.

A Sichuan Baicha Baidao Industrial Co., Kína harmadik legnagyobb buboréktea-lánca, hamarosan debütálni fog a hongkongi tőzsdén. A Bloomberg információi szerint a cég több mint 300 millió dolláros bevételre számít a részvényeladásokból, ami a vállalatot közel 4 milliárd dollár értékűvé teszi. A lánc bevezetése november óta a legjelentősebb hongkongi tőzsdei eseménynek számít.

A Baicha Baidao alapító házaspárja, Wang Xiaokun és Liu Weihong, akik jelenleg a vállalat 73%-át birtokolják, a bevezetésnek köszönhetően valódi milliárdossokká válnak, összesen 2,7 milliárd dolláros vagyonnal. A páros azonban nem dőlhet hátra, ugyanis két jelentős riválisuk is akad a piacon: ők a Guming Holdings mintegy 9000 üzlettel és az Auntea Jenny Industrial Co. (Shanghai), avagy Kína második és negyedik legnagyobb buboréktea-kiskereskedői.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Mixue Group, amely Kína legnagyobb buboréktea-forgalmazója és mintegy 36 000 üzlettel rendelkezik - méretét tekintve majdnem akkora lánc, mint a Starbucks -, szintén fontolgatja a tőzsdei bevezetését. A vállalatot Zhang HongChao és Zhang Hongfu alapította 1997-ben; mindkettőjük nettó vagyona jelenleg körülbelül 1,5 milliárd dollár.

Az iparág fellendülése elsősorban az alacsonyabb árakat biztosító teagyártóknak kedvezett, ami ellentétben állt a Nayuki Holdings, egy magasabb árfekvésű gyártó helyzetével, így a vállalat részvényei közel 90%-kal estek vissza három év alatt az erős piaci versenynek köszönhetően. Az alapítók vagyona is jelentősen megcsappant: Peng Xin és Zhao Lin egykori 2,2 milliárd dollárjából kevesebb mint 300 millió dollár maradt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem