Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

2022. június 24. 20:48

Magyarországon egyre nagyobb problémát jelent az alkoholfogyasztás, amibe már akár a fiatalabbak is bekapcsolódnak. A magyar alkohol piacon még mindig sok sör és bor fogy, de egyre nagyobb szeletet vág ki magának a piacból az enyhén alkoholos, gyümölcsös ízesítésű alkoholos frissítő kategória is. A szakértők szerint már a kevés alkohol is borzalmasan roncsolja az egészséget, a sztár toxikológus szerint azonban a mértékletességen, felelősségteljes fogyasztáson és az edukáción van a hangsúly. Tényleg sokakat berántanak az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok?

Világszinten súlyos probléma az alkoholfogyasztás, amin a pandémia nem, hogy nem segített, de kifejezetten rontott. Bár Magyarország a felmérések szerint az Európai Uniós országok listáján egészen hátul foglal helyet, így is közel 900 ezerre tehető az alkoholbetegek száma. Már a fiatalok körében is egyre elterjedtebb az alkoholfogyasztás.

A NAV jövedéki termékekre vonatkozó statisztikái szerint a 2020-as pandémiás időszak alatt 10 százalékkal több alkohol fogyott, mint az ezt megelőző évben, míg egy másik felmérés szerint februárban 75, márciusban 50 százalékkal több, mint az ezt megelőző években. Ezek után az adatok után pedig nem meglepő, hogy a KSH szakemberei szerint 389 ezer fő körül van hazánkban az alkoholbetegek száma. Ez persze nem pontos adat, hiszen a szakemberek szerint ez a szám akár a KSH által mért adatok duplája is lehet, míg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai már közel egymillió fővel számolnak.

Bár szeretünk azzal büszkélkedni, hogy mennyit isznak a magyarok, és mi az alkoholisták országa vagyunk a helyzet szerencsére nem annyira szörnyű, mint elsőre látszik. Annak ellenére sem, hogy az EU statisztikái szerint az unió összlakosságának 8,4 százaléka, azaz minden tizedik felnőtt fogyaszt napi rendszerességgel alkoholt. A 2019-es felmérés szerint hazánkban a felnőtt lakosság 6,3 százaléka fogyaszt naponta alkoholt, amivel az európai országok listáján a 16. vagyunk. Korábban Zacher Gábor is arról beszélt, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a felelős alkoholfogyasztásra, hiszen a fiatalok is ugyanúgy inni fognak, a fő probléma a mennyiséggel van.

Az, hogy a fiatalok is isznak, már más országokban is megjelenik. Egy Egyesült Államokbeli fogyasztói csoport szerint a gyümölcsízű alkoholos italok például kifejezetten a fiatalabb korcsoportot célozzák meg, ők azok, akik ezeket az italokat részesítik előnyben. Mivel a különböző limonádék, szirupok és bogyós gyümölcs ízű malátaitalok elfedik az alkohol kellemetlen ízét, nem csoda, hogy a fiatalok szeretik ezeket az alkoholos frissítőket.

Ezek a termékek elfedik az alkohol ízét, és megkönnyítik az ivást. Az alkohol más formáihoz való hídként szolgálnak

- vallotta George Hacker, a CSPI képviselője egy kongresszusi bizottság előtt. A központ korábban közzétett egy tinédzserekről szóló tanulmányt, amely kimutatta, hogy ezek az italok több fiatal felnőttet is bevonz az alkoholfogyasztásba. A tanulmány szerint a tinédzserek 80 százaléka azt mondja, hogy könnyen hozzájuthat különböző trendi alkoholos italokhoz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Sok terméknek fényes, mutatós és divatos csomagolása és címkéje van, amelyek vonzzák a tinédzsereket

- mondta Eliot Engel New Yorkból, aki azért lobbizik, hogy ezeket az italokat címkézéssel különítsék el a nem alkoholos italoktól. Hozzátette, hogy a felnőttek is szeretik az édes italokat, mint mondta gyakran ezek az opciók a boltok polcaira kerülnek az alkoholmentes gyümölcs puncsok mellé. Az alma, bogyós és narancs ízesítésben kapható gyümölcsös alkoholos italok mintegy 90 millió dolláros eladást értek el az Egyesült Államokban. Az italok alkoholtartalma alacsonyabb, és nincs keserű ízük, azonban a termelők szerint nem a tinédzserek a célközönsége, mégis sokan isznak ezekből.

A hangsúly a mértékletességben rejlik

Az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok piaca már hazánkban is egyre terjed. Korábban Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója kifejtette, hogy a teljes alkoholos italforgalom több mint felét (56 százalékát) adó középkategóriás sörök eladása 2021-ben stagnált, 3,3 millió hektoliter volt, 9 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben. Megjegyezte azonban, hogy a többi termékkategóriában nagyobb volt a mozgás: az úgynevezett gazdaságos termékek forgalma tovább esett, miközben a prémium és szuperprémium sörök, valamint az ízesített és ízesítetlen alkoholmentes termékek eladása folytatta évek óta tartó növekedését.

Aki viszont nem szereti a sör semmilyen formáját, gyümölcsösen sem, annak még mindig ott vannak a ciderek, a hard seltzerek és most már az alkoholos szörpök is. Amerikában a hard seltzer kapcsán eddig is népszerűek voltak az alkoholos limonádék, ebbe a sorba pedig már egy magyar termék is kapcsolódik, az alkoholos szörppel, amelyet csak úgy, mint a hagyományos szörpöt, vízzel, szódával higítva fogyaszthatunk. A magyar termékre a Brancs közösségi finanszírozási oldalon bukkantunk rá, a Cseles szörp ötletgazdái alternatívaként kínálják az alkoholos, higítható, gyümölcsös szörpöt. Az alapszörp könnyed, alkoholos, gyümölcsös frissítő fűszerekkel, amelyet tetszés szerint higíthatunk szódával. A szörp megalkotói is a prevencióban és az edukációban látják a megoldást, Varga Dávid és Marton Bálint korábban arról is beszéltek, hogy ki a fő célközönsége az enyhén alkoholos, gyümölcsös italuknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem