21 °C Budapest
könyvesbolt, könyvek, könyveladás, könyvkiadás

Kiderült, miért nem lett magyar Amazon a hazai internet korai csodaszülöttéből

2022. április 14. 14:00

A Bookline nem vált magyar Amazonná Földvári Gábor vállalkozó szeirnt, aki ott volt a cég születésénél és tőzsdei bevezetésénél, s akinek karrierútjáról szól az Első Yard, a Pénczentrum podcast sorozatának új epizódja. Földvári a podcastben azt is elmondta, hogy szerinte milyen potenciál lett volna a cégben és azt miért nem sikerült teljesen kiaknázni.

Mint arról már korábban beszámoltunk, megjelent az Első Yard, a Pénzcentrum podcast sorozatának hatodik epizódja, mely Földvári Gábor vállalkozóról szól.

Földvári Gábor egyebek mellett ott volt a Bookline alapításánál is, és az Első Yardban azt is elmesélte, hogy miért nem lett szerinte magyar Amazon az online könyvkereskedőből.

A vállalkozó elmondta: a Bookline eredeti ötlete Márffy Györgyben, a Központi Antikvárium tulajdonosában fogant meg, aki egy internetes antikváriumot akart létrehozni. Hozzá csatlakozott később, másokkal együtt Földvári Gábor is 2002-ben. A csatlakozással kapcsolatban Földvári az Első Yardban elmondta, épp abban az időszakban figyelt fel egy könyvre, mely Jeff Bezos-ról, az Amazon.com alapítójáról szólt.

Ebből azonnal vettem öt példányt a társaságnak

- emlékezett vissza Földvári Gábor. Hozzátette: ebben a könyvben nagyon logikusan le volt vezetve, hogy miért könyvvel kell kezdeni egy internetes áruházat.

  • A könyvnek ugyanis nincs garanciális kérdése,
  • nagyon magas rajta az árrés rajta (akár 40 százalék), és
  • a kiadóktól bizományiban lehet elhozni az árut, ami csökkenti az üzlet tőkeigényést.

A Bookline ráadásul 20 százalékkal olcsóbban tudta adni a könyveket, mint a fizikai bolthálózattal rendelkező versenytársai, hiszen nem voltak ingatlanbérleti, és egyéb, a könyvesboltok működéséhez kapcsolódó költségei.

 

Ezért lettek tőzsdei cég

Mindemellett az online kereskedelem csak marginális részt tett ki az első piacból, Földvári emlékei szeirnt az első évben mindössze 15 millió forint volt a bevételük. A cég viszont szépen növekedett, 2004-2005 környékén pedig elkezdtek a tőzsdei bevezetésen dolgozni, mely 2006-ban történt meg.

Az Első Yardban Földvári Gábor azt is elmesélte, hogy egyebek mellett azért is döntöttek a tőzsdei bevezetés mellett, mert sok fejlesztési elképzelésük volt - amihez pedig tőkére volt szükségük -, de az okok között említette azt is, hogy legyezgette a hiúságukat, hogy társaival egy tőzsdei cég igazgatóságában ülhetnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

[Ezt] sikerült többször megismételni, de hát [...], nem voltunk benne biztosak, hogy lesz még ilyen

- mondta el a tőzsdei bevezetésről szóló döntéssel kapcsolabtan.

Ezt követően 2007-ben kaptak egy vételi ajánlatot a Nobilis Kristóf által képviselt Közép Európai Média és Kiadó Zrt-től, ekkor azonban Földvári még nem szállt ki a cégből.

Egy ilyen félbaráti megbeszélési is történt, hogy maradok igazgatósági tag a tapasztalataimmal, és a fejlesztési elképzelésekkel. Mi tényleg egy Amazonhoz hasonlót szerettünk volna, de végülis nem jött össze

- közölte Földvári.

A vállalkozó az Első Yardnak elmondta, szerinte az új tulajdonosok túl konzervatívan kezeltek dolgokat. Ezek között említi, hogy az akkor kezdődő mesterséges intelligencia kísérletekre építve sokkal több minden is lehetett volna a Bookline-ból, mint könyváruház.

"Egy nagy szervezetben mindig sokkal problémásabb, mint amikor a saját kis szemétdombodon ülsz, és eldöntöd, s akkor mész arra" - teszi hozzá. Úgy látja: a névismertségből és a reputációjukból adódóan óriási előnyük volt azokhoz a piaci szereplőkhöz képest, akik később léptek be az internetes kereskedelembe.

A műsorban Földvári azt is elmondta: 2008-ban azért is szállt ki a cégből, mert a fenti ötletek nem sikerültek. "Van egy határ, amikor úgy érzem, hogy már fölöslegesen égetem az energiákat" - mondta el a döntéssel kapcsolatban.

Borítókép: Getty Images; a cikkben lévő fotó: Stiller Ákos

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem