Olyan vagyok, mint a proletár, akinek csak a láncai maradtak – Horváth Miklós a Graphisoftról, rendszerváltásról, Hungarocamionról

2022. január 28. 07:00

Horváth Miklós 1947-ben született Budapesten, erdélyi családban, édesapja katonaszökevény volt, aki a második világháború alatt, a román hadseregből szökött Budapestre, ahol kisiparos lett. Különleges tehetsége fűződött a kapcsolatépítéshez, valamint ahhoz is, hogy miképpen jusson egyről a kettőre. Leginkább ennek köszönhető, hogy hiába a család helyi beágyazottságának hiánya, Horváth Miklós már a Rózsadombon nőtt fel. 

Fiatalon elkezdett kézilabdázni, melyben NB1-es szintig jutott, időközben pedig elvégezte a Kandó Kálmán technikumot, majd pedig a Műegyetemet. Az egyetem alatt a Volán Elektronikához ment dolgozni, mely munkahelyet a Videoton követte, s onnan hívták át a kor legendás külkereskedelmi vállalatához, az Interághoz. Ezt követően már nyugaton és keleten párhuzamosan dolgozott, a rendszerváltás után pedig a Honda importőre lett, majd pedig befektetésekbe kezdett, egyebek mellett a Hungarocamion privatizálása, talpra állítása, majd pedig a Waberer's-nek való értékesítése is a nevéhez fűződik. 

  • Az Első Yard negyedik adásában részletesen szóba került még: 
  • A kommunista titkosszolgálatok és a külkereskedelmi cégek viszonya. Horváth Miklós szakmai nexusa Gerő Lászlóval, aki amellett, hogy az Interág alapító-igazgatója volt, a politikai rendőrség szigorúan titkos minősítésű századosaként is működött. 
  • A Bojár Gáborhoz köthető Graphisoft nemzetközi piacra való kivezetése a nyolcvanas években, valamint a cég Apple-el való összeboronálása, melyben Horváth az Interág müncheni és bécsi leányvállalatainak ügyvezetőjeként segédkezett. 
  • Horváth első saját vállalkozása, mely magyar politikai vezetőknek és osztrák gazdasági szereplőknek szervezett szemináriumokat a rendszerváltást megelőzően Bécsben. 
  • Beszéltünk arról, hogy ő maga miképpen kerülte el, hogy beszervezze a magyar titkos rendőrség. 
  • Szóba került, hogy milyen volt japánokkal üzletelni a kilencvenes években, miért vitt magával könyvet Tokióban egy tárgyalásra, és hogy mivel vívta ki magának a Honda kinti vezetőségének a megbecsülését. 
  • Horváth beszélt a Hungarocamion 1997-es privatizálásáról, valamint arról, hogy mi győzte meg a Bank of Americát és a Deutsche Bankot, hogy az akkor már Horváthék tulajdonában lévő cégbe beszálljanak, azt követően, hogy a Bank of America egy évvel korábban még hallani sem akart az üzletről. 
  • A vállalkozó elmondta a véleményét arról, hogy miért nem tudták a nyelveket beszélő, a vasfüggöny túloldalán már a 70-es 80-as években otthonosan mozgó magyar vállalkozók a rendszerváltást követően letarolni a nyugatot. 
  • A fentieken túl pedig arról is beszéltünk, hogy mik voltak a legmeghatározóbb pillanatok a karrierjében, és hogy milyen szerepet tulajdonít a sorsa alakulásában a szerencsének. 

Az Első Yard a Pénzcentrum podcast sorozata olyan magyarokról, akik maradandót alkottak az üzleti életben. Minden részben egy vállalkozó, befektető vagy vállalati szakember élet- és karrierútját dolgozzuk fel. Az első rész Gerő Viktorról, a Vatera korábbi vezetőjéről szólt, a második rész a BiotechUSA-tulaj Lévai-testvérek, Bálint és Balázs sztoriját dolgozta fel, a harmadik részben pedig Balogh Levente beszélt az életéről és a Szentkirályi történetéről. A sorozat korábbi részei elérhetőek a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, az Anchor.fm-en, valamint az összes nagyobb podcast platformon. 

A Pénzcentrum a Portfolio Csoport tagja. 

www.portfolio.hu/portfolio-podcaster/

NEKED AJÁNLJUK
Több podcast
Portfolio Podcast Lab   |   2023. december 25. hétfő 07:00
Villám Géza és a nap őrült Bamakója
Portfolio Podcast Lab   |   2023. december 11. hétfő 06:30
A másfél generációs értelmiségi Kolosi Tamás Líráról, TÁRKI-ról, Magyarországról
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm