14 °C Budapest

A lift elindult, be kellett szállni – Lantos Csaba a késői szocializmusról, devizahitelekről, OTP-ről és a tőzsde hőskoráról

2022. február 25. 06:00

A Pénzcentrum podcast sorozatának ötödik epizódja Lantos Csabáról szól. A ma már befektetőként dolgozó Lantos 1962. január 28-án született, Hódmezővásárhelyen és Nyíregyházán nőtt fel. Ez utóbbi város elit gimnáziumából került a Közgázra, akkori nevén a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemre, ahol  a Rajk László Szakkolégium tagja lett.

Itt erős networkre tett szert, mások mellett kollégiumi társa volt a jelenlegi MOL-vezér, Hernádi Zsolt is - vele a szakkollégium alatt közös kisszövetkezetben is dolgoztak. Ezen kívül, ráláthatott egy másik szakkollégium, az akkor alakuló Bibó István Szakkollégium életére is, így pedig megismerhette a későbbi Fidesz több fontos egyéniségét is - köztük Orbán Viktor miniszterelnököt. 

Lantos útja, sok szakkollégistától eltérően, nem a politika felé vette az irányt, a diplomázás után nem sokkal az akkor alakuló kétszintű bankrendszerben kezdett dolgozni. Előbb kötvényekkel foglalkozott a Budapest Bankban, ide Járai Zsigmond vitte dolgozni, majd pedig a Simor András vezette Creditanstalthoz került, mely intézménynek 1997-től az első számú vezetője lett. Innen következett 2000-ben az OTP, ahol a retail terület főnöke volt, 2007-ben pedig összejött neki, amiről sok vállalati szakember csak álmodik: 45 éves korára a maga ura lett, azóta ugyanis főállásban saját befektetéseit menedzseli. 

Lantos Csaba az Első Yardnak beszélt gyerekkoráról, a Rajk László szakkollégiumos időkről, a késő szocializmus realitásáról, telefonkötvényekről, elmesélte, hogy miért nem lett - eredeti tervei ellenére - városszociológus,  de a műsorban szó van Lantos első befektetéséről, az újraalakuló magyar tőzsde hőskoráról, devizahitelezésről, és arról is, hogy milyen közös biziniszt vitt egyetemistaként Hernádi Zsolttal, és hogy milyennek látta Orbán Viktort, szintén a szakkollégiumos időben.

Kövesd az Első Yardot a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten vagy bármely nagyobb podcastfelületen. Az Első Yard a Pénzcentrum podcast sorozata olyan magyarokról, akik maradandót alkottak az üzleti életben. Minden részben egy vállalkozó, befektető vagy vállalati szakember életét dolgozzuk fel. Az első rész Gerő Viktorról, a Vatera korábbi vezetőjéről szólt, a második rész a BiotechUSA-tulaj Lévai-testvérek, Bálint és Balázs sztoriját dolgozta fel, a harmadik részben Balogh Levente beszélt az életéről és a Szentkirályi történetéről, a negyedik részben pedig Horváth Miklós, a Hungarocamion korábbi tulajdonosa volt a vendégünk.

A Pénzcentrum a Portfolio Csoport tagja.

www.portfolio.hu/portfolio-podcaster/

NEKED AJÁNLJUK
Több podcast
Hold Alapkezelő   |   2022. április 3. vasárnap 06:00
Kókuszzsírt a bundáskenyérbe!
Hold Alapkezelő   |   2022. március 9. szerda 06:00
...és mit csinál Zsiday Viktor?
Hold Alapkezelő   |   2022. február 18. péntek 06:01
Megnyerjük az infláció elleni harcot!
Hold Alapkezelő   |   2022. február 4. péntek 06:01
Balázs 30 éves!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét