4 °C Budapest

A BiotechUSA-vezér Lévai testvérek – Itthonról dolgozunk mi úgy, mint a Nike Amerikából

2021. november 26. 07:00

Ez az Első Yard, a Pénzcentrum podcastsorozatának második epizódja. Ez a rész Lévai Bálintról és Lévai Balázsról szól, akik a BiotechUSA tulajdonosai és vezetői.

A most 34 éves Bálint és a 36 éves Balázs 2010-ben csatlakoztak az édesapjuk, Lévai Ferenc által 1993-ban alapított, majd feleségével közösen menedzselt céghez. Balázs 2012-ben vált a mára 52 milliárd forintos bevétellel rendelkező cégcsoport kereskedelmi vezetőjévé, ekkor lett Bálint a cég marketingvezetője, 2014-től pedig ő vezeti a vállalkozást.

A testvérekben sok közös van. Mindketten Bécsben jártak egyetembre, ebben az időben kezdték el építeni első közös vállalkozásukat, a Shaker Store-t, amely ma már a Biotech egyik üzletága kétmilliárdos éves árbevétellel, s melyet Bálint felesége, Alexandra vezet.

Mindketten stabil alapként tekintenek a küzdősportos múltra. Gyerekkorukban kempóztak, s a mai napig aktívan sportolnak. Balázs fekete övesen hagyta abba a kempót, ahol egy idő után már edzéseket is tartott.

"Viszonylag fiatalon sok mindenre megtanított [..] kicsi dolognak hangzik, de 15-16 évesen ez egy nagyon jó kis iskola volt" – mondta el Balázs az Első Yardban. Ő egyébként ma – egyéb sporttevékenységei mellett – bokszol, közösen kollégáival. Ebben szerinte semmi furcsa nincs, hiszen sok munkatársa egyben a barátja is.

A testvéri alap azonban nem merül ki a küzdősportokban.

"Nagyon sok levegőt szívtunk együtt, ez egy olyan bajtársiasságot kovácsolt közénk, ami a mai napig ugyanaz" - mondta el Balázs.

Amikor Bálintot arról kérdeztük, hogy Balázs mindig jó báty volt-e, azt mondta hogy mindig biztonságot adott neki, amikor a bátyja közelében volt. Azt persze nem szerette, amikor idősebb testvére épp a hasán ült és pofozta, de hamar megtanulta, hogy védje meg magát.

"Eljött az a pont, amikor már visszanyalt a fagyi és akkor ez már nem volt annyira vicces, akkor kiegyeztünk egy döntetlenben" – emlékezett vissza Balázs.

A céget 2014-ig édesapjuk vezette, a generációváltás fokozatosan zajlott le a cégben, ma már a tulajdonosi szerkezetben is többségben vannak a testvérek.

Bálint úgy emlékszik: voltak ugyan az elején konfliktusok, hiszen az édesapja a nulláról építette fel a Biotechet, de viszonylag hamar megszokták az új szerepeket. Lévai Ferenc ugyanis a cégvezetésről leköszönt 2014-ben, a stratégiai beruházásokat viszont a mai napig ő vezeti – ezzel a testvérek bevallása szerint nagy terhet vesz le a vállukról.

Az adásban szó esik még arról, hogy

  • a fehérjepor hogyan szakadt ki az évek alatt a gyúrópori státuszból,
  • miért vették meg 2017-ben Shopbuildert,
  • 2020-ban hogyan jutottak hozzá 5 millió euróért a korábbi nagy versenytárs Scitec Nutritionhöz,
  • miért volt különösen izgalmas számukra, amikor a Szuezi-csatornát eltorlaszolta egy konténereket szállító hajó,
  • mit keres az USA megjelölés egy színmagyar cég nevében, mennyibe kerülne azt elhagyni és melyik az az ország, ahol ez geopolitikai okok miatt már részben megtörtént,
  • mit tekintenek a legjobb húzásuknak és
  • mit gondolnak a szerencse szerepéről a sikeres pályájuk tekintetében.

Kövesd az Első Yardot a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten vagy bármely más podcastfelületen.

A Pénzcentrum a Portfolio Csoport tagja.

www.portfolio.hu/portfolio-podcaster

NEKED AJÁNLJUK
Több podcast
Portfolio Podcast Lab   |   2023. december 25. hétfő 07:00
Villám Géza és a nap őrült Bamakója
NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem