Itt a Spar nagy bejelentése: fontos változás jön a hazai boltokban 2021-től

MTI
2020. december 11. 16:00

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárásának eredményeként a Spar a jövő évtől új, regionális beszállítói rendszert alakít ki, az 1,7 milliárd forintos program növeli a magyar kistermelő beszállítók értékesítési lehetőségeit, emellett új munkahelyeket teremt.

A GVH közleménye szerint most lezárult vizsgálatuk feltárta, hogy a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. megszüntette ugyan a 2012-ben jogsértőnek minősített utólagos beszállítói költséget, de bevezetett helyette egy új, azonos hatású díjtételt. A versenyfelügyeleti eljárásban a GVH bizonyította, hogy ez a 2014 és 2015 között alkalmazott díjtétel, amely szerződéses feltétel is volt egyben, ugyanúgy a kereskedelmi törvénybe ütközött, így a bolthálózat ismételten visszaélt jelentős piaci erejével. A Spar bónuszrendszere ugyanis a korábbihoz hasonlóan indokolatlanul és egyoldalúan írt elő díjakat a beszállítóknak azért, hogy termékeik a bolthálózat polcaira kerülhessenek.

A hatóság a jogsértés megállapításán túl úgy határozott, hogy bírság kiszabása helyett a cég által vállalt kötelezettségek teljesítését írja elő.

A GVH Versenytanácsa úgy ítélte meg, hogy a kalkulált bírságösszegnél nagyobb a kötelezettségvállalási program társadalmi haszna, az 1,7 milliárd forintos költségvetésű és 23 munkahelyet teremtő jóvátételi program közvetlenül szolgálja a közérdeket. Az auditált fejlesztés hatékonyan támogatja a hazai termékek piacra jutását, esélyt ad a helyi kistermelőknek, egyben iránymutatásul szolgálhat a többi multinacionális kiskereskedelmi üzletláncnak, hogy import helyett növeljék tovább a magyar termékek arányát polcaikon. A döntés különös jelentőséggel bír, hiszen a koronavírus okozta világjárvány idején nehezebb a magyar áruk külföldre juttatása. Ugyanakkor ez a megoldás előremutató is egyben, hiszen ezzel elkerülhetők a további jogviták - hangsúlyozta a GVH.

A Spar vállalta, hogy hat regionális szállítói központot (Győr, Hódmezővásárhely, Nyíregyháza, Pécs, Székesfehérvár, Zalaegerszeg) alakít ki a helyi kistermelő beszállítók értékesítési lehetőségeinek növelésére. A regionális rendszer 90 százalékban új mikro-, kis- és közepes méretű beszállítóknak juttat lehetőséget, de egyúttal bővülést jelent a boltlánc jelenlegi kistermelő partnereivel való viszonyában is. A kötelezettség javítja a hazai helyi kistermelők lehetőségeit, segíti a helyi gazdaság fejlődését és a helyi termékek iránti kereslet élénkítését. Emellett a Spar vállalta, hogy a minőség-audit, a logisztika, a raktározás és a marketing területén is oktatással segíti a beszállítók tevékenységét.

A bolthálózat számára előírt kötelezettség tartalmazza a vállaltak igazolásának módját is, amely az utolsó fillérig biztosítja az utólagos ellenőrzést a GVH számára. A ráfordításokat a cég független könyvvizsgáló által hitelesített beszámolóval, évente fogja igazolni a magyar versenyhatóságnak - emelte ki közleményében a versenyhivatal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem