7 °C Budapest

Ez a két borász mentheti meg a haldokló Csongrádi borvidéket

2019. augusztus 7. 08:15

Szőlőtermesztés egy haldokló magyar borvidéken? Igen, nem lehetetlen, így küzd két borász a térség hírnevéért. A HelloVidék a Csongrádi borvidék borászaival, Balog Árpáddal és Bodor Lászlóval beszélgetett.

Magyarország 22 borvidékkel büszkélkedhet, ezen belül is közepes nagyságú területnek felel meg az ország déli részén fekvő csongrádi borvidék. A dél-alföldi terület napfényben kifejezetten gazdag, ahol főként homoktalajban gyökereznek a kincset érő magyar szőlőtőkék, többek között Kövidinka, Zweigelt, Kékfrankos, Kunleány, Kadarka, Cabernet Franc, Pinot Noir és még sorolhatnánk.

A Tisza folyó jobb partja mellett elnyúló szőlőterületek közel ezeréves múltra tekintenek vissza, 1986-ban pedig a csongrádi vörösbor révén az egyik legnagyobb nemzetközi elismerést, a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa címet is elnyerte a borvidék nevét adó település. Hogy mi jellemzi manapság a vidéket és mit takarnak a különböző termesztési módok, arról a Csongrádi borvidék két borászát kérdezte a HelloVidék.

Mikor fogyasztóként ismerkedtem ezzel a világgal, láttam, hogy itthon nem tartják olyan fontosnak, hogy a bor vegyszermentes és természetes legyen. Én már a kezdetekkor ennek rendeltem alá mindent, szakítottam az itteni hagyományokkal, ezért értek is megjegyzések, hogy mit akarok ilyen kevés szőlővel, miért úgy csinálom, ahogy, de a kockázatokat vállalni kell, ha valaki jobbat akar, mint a megszokott

- árulta el Balog Árpád, Hódmezővásárhelyi borász.

Hagyománytisztelő és hagyományőrző ember vagyok, ezért próbálom a régi termesztéstechnológiákat alkalmazni, innen indult, hogy biotermesztő lettem. Kezdettől fogva a családdal műveljük a területeket, amit nem akartam vegyszerezni, hanem olyan anyagokat szerettem volna használni, amivel az emberek régen is meg tudták védeni a termést

- mesélt a HelloVidéknek a kezdetekről Bodor László, csongrádi biotermelő.

KATT! További részletekért olvasd el a HelloVidék cikkét -->

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem