36 °C Budapest
Megszólalt a magyar adórekorder: így jött össze a 2,3 milliárdos tartozás

Megszólalt a magyar adórekorder: így jött össze a 2,3 milliárdos tartozás

2016. július 23. 16:16

Nyilvánosságra hozták a legnagyobb adótartozók listáját, és elmondta az éllovas, hogyan jött össze a 2,3 milliárdos tartozás.

A NAV negyedévente nyilvánosságra hozza a legnagyobb adósok listáját, legutóbb június 30-án került ki a feketelista. Erre a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló10 millió feletti tartozást felhalmozó magánszemélyek és a 100 millió feletti tartozással rendelkező cégek kerülnek fel. Nem rövid a lista, 222 adós szerepel rajta.

Az élen a moskolci ZÁDOR-FÉM Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végzett több mint másfél milliárdos tartozással, őt követi a kecskeméti Nyári Joker Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. egymilliárdos hátralékkal. Majd három budapesti cég következik, a Distribution Import-Export Kft. 900 millió feletti, valamint a STINMERK Kft. és a MT EURO COM TRADING Kft. 800 millió feletti tartozással.

Magánszemélyek közül Horváth Géza jár az élen a több mint 760 milliós tartozásával, őt követi Prekuta Bálint 400 milliós adóssággal. A következő Hadobás József majdnem 300 milliós elmaradással, majd Szerbin Judit és Ringer Ferencné közel 200 millióval. A teljes feketelista a NAV honlapján elérhető.

Megszólalt a rekorder

Az eddigi rekordot tartó adótartozó a Borsnak mondta el, hogy tudott 2,3 milliárdos tartozást felhalmozni. "Évekkel ezelőtt egy kft.-t alapítottam, ami autóalkatrésztől kezdve élelmiszerig mindenfélével foglalkozott. Az utolsó adóellenőrzéseknél 2011-ben mindent rendben találtak, 2011 végén aztán eladtam a céget. 

Az eladás után csaknem öt évvel, több eljárás után a hivatal, és úgy döntött, hogy az eladásomat fiktívnek tekintik. Így a cég egykori összes bevételét adóköteles jövedelemnek minősítették, és az egykori költségeket sem ismerték el. 

Következő lépésben az adóhivatal által egyoldalúan megállapított adótartozás egészét, valamint a bírságokat és a késedelmi kamatot az egykori tulajdonos, azaz az én magántartozásomnak minősítették. Aki megvette a cégemet, annak a vásárlását is fiktívnek nyilvánították" - mesélte az egykori tulajdonos.

A rekorder adós hisz az ártatlanságában, de a NAV szerint 2 milliárd 360 millió forinttal tartozik.

A legkisebbekről is

Az adóhivatal viszont nem csak a legnagyobb tartozásokról vezet nyilvántartást, hanem a legkisebbekről is. A június 30-i adatok szerint kisösszegű, 50 ezer forint alatti adótartozása 943 396 adózónak van, ebből 790 667 magánszemély, a többi 152 729 pedig gazdálkodó szervezet, vállalkozás - tudta meg a Pénzcentrum a NAV-tól.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

KATTINTS: Egymillió magyar a NAV feketelistáján: lehet, hogy te is köztük vagy?

Jogszabályban nincs meghatározva az a konkrét összeg, ami kisösszegű tartozásnak tekinthető, ami abból adódik, hogy az adózó adófizetési kötelezettségétől függően ez más-más összeg lehet magánszemélynél, vagy vállalkozásnál. A tartozásbehajtás gyakorlatában például magánszemélyeknél jellemzően a 10 ezer forint összeghatár tekinthető kisösszegű tartozásnak, 520 570 ilyen adós van, ami az összes adós 45 százalékát teszi ki.

A gazdálkodóknál az adófizetési teljesítménytől függően akár a 100 ezer forint tartozás is lehet kisösszegű. Százezer forint alatti tartozással 198 080 gazdálkodó rendelkezik, ami az összes adós 48,5 százaléka.

NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?