29 °C Budapest
Megszólalt a magyar adórekorder: így jött össze a 2,3 milliárdos tartozás

Megszólalt a magyar adórekorder: így jött össze a 2,3 milliárdos tartozás

2016. július 23. 16:16

Nyilvánosságra hozták a legnagyobb adótartozók listáját, és elmondta az éllovas, hogyan jött össze a 2,3 milliárdos tartozás.

A NAV negyedévente nyilvánosságra hozza a legnagyobb adósok listáját, legutóbb június 30-án került ki a feketelista. Erre a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló10 millió feletti tartozást felhalmozó magánszemélyek és a 100 millió feletti tartozással rendelkező cégek kerülnek fel. Nem rövid a lista, 222 adós szerepel rajta.

Az élen a moskolci ZÁDOR-FÉM Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végzett több mint másfél milliárdos tartozással, őt követi a kecskeméti Nyári Joker Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. egymilliárdos hátralékkal. Majd három budapesti cég következik, a Distribution Import-Export Kft. 900 millió feletti, valamint a STINMERK Kft. és a MT EURO COM TRADING Kft. 800 millió feletti tartozással.

Magánszemélyek közül Horváth Géza jár az élen a több mint 760 milliós tartozásával, őt követi Prekuta Bálint 400 milliós adóssággal. A következő Hadobás József majdnem 300 milliós elmaradással, majd Szerbin Judit és Ringer Ferencné közel 200 millióval. A teljes feketelista a NAV honlapján elérhető.

Megszólalt a rekorder

Az eddigi rekordot tartó adótartozó a Borsnak mondta el, hogy tudott 2,3 milliárdos tartozást felhalmozni. "Évekkel ezelőtt egy kft.-t alapítottam, ami autóalkatrésztől kezdve élelmiszerig mindenfélével foglalkozott. Az utolsó adóellenőrzéseknél 2011-ben mindent rendben találtak, 2011 végén aztán eladtam a céget. 

Az eladás után csaknem öt évvel, több eljárás után a hivatal, és úgy döntött, hogy az eladásomat fiktívnek tekintik. Így a cég egykori összes bevételét adóköteles jövedelemnek minősítették, és az egykori költségeket sem ismerték el. 

Következő lépésben az adóhivatal által egyoldalúan megállapított adótartozás egészét, valamint a bírságokat és a késedelmi kamatot az egykori tulajdonos, azaz az én magántartozásomnak minősítették. Aki megvette a cégemet, annak a vásárlását is fiktívnek nyilvánították" - mesélte az egykori tulajdonos.

A rekorder adós hisz az ártatlanságában, de a NAV szerint 2 milliárd 360 millió forinttal tartozik.

A legkisebbekről is

Az adóhivatal viszont nem csak a legnagyobb tartozásokról vezet nyilvántartást, hanem a legkisebbekről is. A június 30-i adatok szerint kisösszegű, 50 ezer forint alatti adótartozása 943 396 adózónak van, ebből 790 667 magánszemély, a többi 152 729 pedig gazdálkodó szervezet, vállalkozás - tudta meg a Pénzcentrum a NAV-tól.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

KATTINTS: Egymillió magyar a NAV feketelistáján: lehet, hogy te is köztük vagy?

Jogszabályban nincs meghatározva az a konkrét összeg, ami kisösszegű tartozásnak tekinthető, ami abból adódik, hogy az adózó adófizetési kötelezettségétől függően ez más-más összeg lehet magánszemélynél, vagy vállalkozásnál. A tartozásbehajtás gyakorlatában például magánszemélyeknél jellemzően a 10 ezer forint összeghatár tekinthető kisösszegű tartozásnak, 520 570 ilyen adós van, ami az összes adós 45 százalékát teszi ki.

A gazdálkodóknál az adófizetési teljesítménytől függően akár a 100 ezer forint tartozás is lehet kisösszegű. Százezer forint alatti tartozással 198 080 gazdálkodó rendelkezik, ami az összes adós 48,5 százaléka.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?