11 °C Budapest
Ez minden idők legnagyobb adatlopásainak egyike

Ez minden idők legnagyobb adatlopásainak egyike

Pénzcentrum
2014. szeptember 19. 18:31

56 millió hitelkártya és bankkártya adataihoz férhetett hozzá egy hekker; a támadás az amerikai Home Depot barkácsáruház-láncot érintette. Az adatlopások áprilisban kezdődtek, de a cég csak szeptemberben távolította el végleg a hekkerek által használt kártékony szoftvert.

A támadásról először a Krebs on Security internetbiztonsági híroldal írt, még szeptember 2-án. A cikk szerint 2200 Home Depot áruház lehet érintett az ügyben. A Home Depot csak 8-án ismerte be a támadás tényét; az okozott kár felmérésével a Symantecet és a Fishnet Securityt bízták meg.

A támadó egyedi, testre szabott kártékony programot (malware) használt az akcióhoz; a biztonsági szakértők korábban még nem láttak hasonlót. A tettes valószínűleg így kerülte el a lebukást. A Home Depot azóta egy új biztonsági frissítést is eszközölt, ami jobb titkosítást biztosít a vásárlók hitelkártyaadatainak.

Frank Blake, a Home Depot vezérigazgatója elnézést kért a vásárlóktól, és biztosította, hogy semmilyen kár nem fogja érni őket. A bankok már megkezdték az érintett kártyák cseréjét is.

Komolyabb visszaélésekről nem érkezett jelentés, de a mostani támadás így is

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

minden idők egyik legnagyobb adatlopási botránya.

Hasonló volumenű volt a tavalyi támadás a Target ellen; akkor 40 millió felhasználó adatait lopták el. A Target vezérigazgatója néhány hónappal később le is mondott. Most is számíthatunk hasonlóra, bár ennek nem a mostani botrány az oka: már korábban bejelentették, hogy Blake helyét Craig Menear kereskedelmi igazgató veszi át.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?