25 °C Budapest

Sokkoló jóslat: több ezer magyar bolt nem nyit ki januárban?

Pénzcentrum
2013. november 13. 13:03

Előfordulhat, hogy a boltok egy része nem nyit ki az ünnepek után. A törvény szerint ugyanis a hatóság bezárhatja azokat, amelyek nem szerzik be az online kasszákat.

"Január másodikán nem fog tudni gyógyszert venni, persze úgysem jutna el a gyógyszertárig, mert nem lesz hol tankolni, de ez mindegy is lesz, mert éhen fog halni, hiszen sok helyen nem lehet majd kenyeret és tejet venni." Így vázolta kissé túlzón Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a hvg.hu-nak azt az állapotot, ami januártól lehet a magyar boltokban. 

A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis december 31-ig minden érintett kereskedőnek be kell szereznie azokat a PC alapú, online pénztárgépeket, amelyeket addigra a NAV-hoz is bekötnek. Azokat a kereskedőket, akik nem tartják be a határidőt, egy múlt héten benyújtott törvényjavaslat szerint akár bezárással is büntetheti a hatóság. Az adótörvények költségvetési bizottsági módosító indítványa értelmében ugyanis 12 napra be lehet zárni azt az üzlethelyiséget, ahol a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos, jogszabályban meghatározott kötelezettségeket megszegték. Márpedig ha december 31-ig nem kötnek be PC alapú pénztárgépeket az érintett üzlethelyiségekben, akkor ez történhet. Emellett pedig még 50-200 ezer forint közé tehető mulasztási bírságot is kiszabhatnak.

Az OKSZ főtitkára szerint a kitűzött határidőig képtelenség beszerezni az összes PC alapú pénztárgépet, a minisztérium pedig nem hajlandó módosítani a - még februárban - kiírt határidőn. Így állhat elő az a helyzet, hogy az ünnepek után, január másodikán a PC alapú pénztárgép használatára kötelezett patikák, a kereskedelmi forgalom 50 százalékát lebonyolító kiskereskedelmi üzletláncok, a szállodák és a benzinkutak nagy része nem nyit ki. Ez nem kevés üzletet érinthet, becslések szerint körülbelül 50 ezer ilyen pénztárgép cseréjére lehet szükség az új szabályok miatt.

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm