29 °C Budapest

Így dől be egy teljes magyar ágazat: tízezrek állása veszélyben

MTI
2013. május 22. 18:03

A tégla- és cserépgyártás mintegy 60 százalékkal zuhant 2008 óta, de más építőanyag-gyártók sincsenek jobb helyzetben: az ágazat nem áll messze attól, hogy több építőanyag gyártása teljesen megszűnjön Magyarországon - jelentette ki a Magyar Téglás Szövetség elnöke szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A lakásépítési tetőfedő anyagok piaca 2008 óta évi 14 ezer négyzetméterről a felére csökkent, eddig 240 munkavállalót bocsátott el az ágazat. A téglaipar teljesítménye 1,1 milliárd téglaegységről 500 millióra esett vissza, és mindössze 3-4 gyártó működik még. A tégla-, cserép- és betonipar létszáma 14 ezer főről 7 ezerre csökkent - ismertette az adatokat Kató Aladár.

Az idei első negyedéves adatokból arra lehet következtetni, hogy 2013-ban 5 ezer lakás épül, holott az 1929-33-as nagy gazdasági válság legrosszabb évében is 17 ezer volt az új lakások száma - ismertette az adatokat Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért Egyesület elnöke.

Mind az építőanyag-gyártók, mind pedig az egyesület célja az, hogy állami szinten legyen gazdája a lakásügynek - emelte ki az elnök. Ez lehet egy hivatal vagy miniszteri biztos is, aki hosszú távú stratégiát készít. A következő uniós költségvetési időszakban ugyanis jelentős támogatást lehet lehívni a meglévő épületek energetikai felújítására.

A másik közös cél az, hogy az új lakások áfáját kapják meg szocpol támogatásként a vásárlók, építkezők. Jelenleg ennek a fele jár ezen a címen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Maráczi Zsolt elmondta, hogy a kormánytól - a lakásépítés bővítését sürgetve - mindig azt a választ kapják: 480 ezer lakás üresen áll. Rámutatott azonban, hogy ezek 10 százaléka mindig átmenetileg üres, mert eladás alatt áll, felújítják vagy költözés miatt nincs még új lakója. Az üres lakások között szerepel a feketén bérbe adott, az irodaként használt lakás, illetve a lakásként bejelentett nyaraló is - tette hozzá.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?