-2 °C Budapest

A legendás magyar cég drámája: menthetetlen?

MTI
2012. szeptember 4. 09:32

A májusban csődvédelmet kért, a Hey-Ho gyümölcsleveket is gyártó cég nem tudott megegyezni a hitelezőkkel, a második tárgyalás kudarca pedig azt jelenti, hogy felszámolják az Első Magyar Gyümölcsfeldolgozó és Gyümölcslégyártó Zrt.-t - írja a Napi Gazdaság. A cég kritikus helyzetét jól mutatja, hogy hónapok óta nem fizetett bért a dolgozóinak. Az érsekhalmi polgármester szerint az önkormányzat számára is komoly érvágás a felszámolás, hiszen a költségvetésük 40 százalékát a cég befizetései jelentették.

Hónapokkal ezelőtt kért csődvédelmet a Hey-Ho gyümölcslevek gyártója, mivel fizetési problémái támadtak. Többször is próbáltak a hitelezőkkel megegyezni, azonban mivel ezek nem jutott sikerre, a céget felszámolják. Egyébként az Első Magyar Gyümölcsfeldolgozó és Gyümölcslégyártó Zrt. ellen több végrehajtás is folyik, egyiket például az adóhatóság indította.

A Kecsekeméti Törvényszékre a felszámolási kérelmet már be is adták, a felszámolási eljárás azonban még nem indult meg. A cég 1,7 milliárd forinttal tartozott a bankoknak és pénzügyi szolgáltatóknak, a dolgozókkal és beszállítókkal szembeni, nem biztosított követelésállománya elérte az 1,9 milliárd forintot - mondta el Horváth Roland, Érsekhalom polgármestere.

A cég kritikus helyzetét jól bizonyítja, hogy 2011-ben 2 milliárd forint feletti üzemi veszteséget szenvedtek el, a dolgozók béreit hónapok óta nem tudják fizetni. Az önkormányzat azért adott be egy felszámolási kérelmet, hogy legalább a Bérgarancia Alapból az elmaradások egy részét megkaphassa a cégnek dolgozó 38 család. Az önkormányzat számára komoly érvágást jelent a cég bedőlése, mivel költségvetése 40 százalékát a vállalat által befizetett iparűzési adó jelentette.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19