2 °C Budapest

A legendás magyar cég drámája: menthetetlen?

MTI
2012. szeptember 4. 09:32

A májusban csődvédelmet kért, a Hey-Ho gyümölcsleveket is gyártó cég nem tudott megegyezni a hitelezőkkel, a második tárgyalás kudarca pedig azt jelenti, hogy felszámolják az Első Magyar Gyümölcsfeldolgozó és Gyümölcslégyártó Zrt.-t - írja a Napi Gazdaság. A cég kritikus helyzetét jól mutatja, hogy hónapok óta nem fizetett bért a dolgozóinak. Az érsekhalmi polgármester szerint az önkormányzat számára is komoly érvágás a felszámolás, hiszen a költségvetésük 40 százalékát a cég befizetései jelentették.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hónapokkal ezelőtt kért csődvédelmet a Hey-Ho gyümölcslevek gyártója, mivel fizetési problémái támadtak. Többször is próbáltak a hitelezőkkel megegyezni, azonban mivel ezek nem jutott sikerre, a céget felszámolják. Egyébként az Első Magyar Gyümölcsfeldolgozó és Gyümölcslégyártó Zrt. ellen több végrehajtás is folyik, egyiket például az adóhatóság indította.

A Kecsekeméti Törvényszékre a felszámolási kérelmet már be is adták, a felszámolási eljárás azonban még nem indult meg. A cég 1,7 milliárd forinttal tartozott a bankoknak és pénzügyi szolgáltatóknak, a dolgozókkal és beszállítókkal szembeni, nem biztosított követelésállománya elérte az 1,9 milliárd forintot - mondta el Horváth Roland, Érsekhalom polgármestere.

A cég kritikus helyzetét jól bizonyítja, hogy 2011-ben 2 milliárd forint feletti üzemi veszteséget szenvedtek el, a dolgozók béreit hónapok óta nem tudják fizetni. Az önkormányzat azért adott be egy felszámolási kérelmet, hogy legalább a Bérgarancia Alapból az elmaradások egy részét megkaphassa a cégnek dolgozó 38 család. Az önkormányzat számára komoly érvágást jelent a cég bedőlése, mivel költségvetése 40 százalékát a vállalat által befizetett iparűzési adó jelentette.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59