15 °C Budapest

Szövetségben a vállalkozásokkal (x)

Pénzcentrum
2012. június 4. 03:00

Komoly lendületet kaphatnak a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások az Új Széchenyi Terv Vállalkozásfejlesztési Programja révén, amely korábban nem ismert ösztönzőket és anyagi segítséget biztosít számukra. A feltételrendszer kidolgozásakor fő célként a gazdaság fellendítése, a bürokrácia minimalizálása, valamint az állam és a vállalkozások közötti partnerség megteremtése fogalmazódott meg.

A mikrohitelek kihelyezésében elsők vagyunk Európában

Hazánk európai uniós csatlakozásával óriási lehetőség nyílt gazdaságunk fejlesztésére, hiszen az uniós fejlesztési támogatások példátlan tőkebeáramlást tettek lehetővé. A forráshoz való hozzájutás lehetősége azonban épp a legnehezebb helyzetű mikro-, kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) számára jelentetett bonyolult, sokszor megoldhatatlan feladatot, hiszen nagy részük nem tudott kellő szervezettséget felmutatni a pályázati adminisztráció vállalásához és az önerő előteremtése is problémát okozhatott. Ezt felismerve, a kkv-k helyzetbe hozását célozva indult el az Új Széchenyi Terv Vállalkozásfejlesztési Programja, amely a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban nevesített, a pénzügyi eszközöket lefedni hivatott Jeremie forrásaira épül. A program 203,6 milliárd forint értékben visszatérítendő forrásokkal támogatja a mikrohitelezést, a garancianyújtást, valamint a kockázatitőke-alapok létrehozását.

A rendszer legfontosabb célkitűzése a tőkehiány mérséklésére a Jeremie program megújítása volt, így ma már a mikrohitelezésre kapott uniós támogatás teljes mértékében összhangban van annak eredeti céljával, azaz elsősorban a kezdő vállalkozókat juttatja pénzügyi forrásokhoz. Emellett az Új Széchenyi Terv nem feledkezik meg az új fejlesztési ötletek kidolgozásáról és elindításáról sem, amelyek igen magas kockázatot hordoznak magukban.

Dr. Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy az Új Széchenyi Terv Vállalkozásfejlesztő Programjának valódi piaci igényekhez való igazítása eredményeként egy év alatt megduplázódtak a kihelyezett források. A kifizetések száma már meghaladja az 5000-et, a kifizetett összeg pedig több mint 66 milliárd forintra rúg. Ezzel az eredménnyel elsők vagyunk Európában. További biztató képet vetít előre az is, hogy idén már több mint 10 és fél milliárd forint támogatást juttatott a vállalkozóknak a kormány csak ezen az uniós operatív programon keresztül.

A finanszírozási program egyébiránt külön kezeli a mikrovállalkozásokat, valamint a kis- és közepes cégeket. Előbbiek 1-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást, valamint 10-20 millió forint mikrohitelt igényelhetnek, míg a kkv-k számára a "Kombinált Hitel Garanciával" konstrukció kínál lehetőséget a fejlesztésekre.

Az uniós támogatások gyors és egyszerű felhasználásához nélkülözhetetlen a bürokrácia minimalizálása, ezért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megteremtette az egyablakos ügyintézés feltételeit, melyet a csatlakozott hitelintézeteknél lehet igénybe venni. Ennek eredményeként egy időben és egy helyen lehet kérni a vissza nem térítendő támogatásokat, valamint a hitelkérelmeket.

(x)

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?