Haldoklik a legendás magyar cég: mások is retteghetnek?

Pénzcentrum
2011. május 19. 10:24

Minden jel szerint újabb legendás magyar cég tűnik el a süllyesztőben: a Főfotó kft. 1949-ben jött létre, 2011. májusában pedig végelszámolást indítottak ellene.

A több mint negyven Főfotó-tulajdonú üzletből és nagyjából száz franchise-rendszerben működtetett boltból álló Photo Hall-hálózatot működtető Főfotó Kft. az 1949-ben alapított Fővárosi Fotóipari Vállalat átalakításával jött létre 1991 őszén.


Fotó: retronom.hu


Az ÁVÜ már abban az évben privatizálta is, többségi tulajdonosa a svájci Porst Holding AG lett, kisebbségi tulajdonosként a kilencvenes évek második feléig tulajdonosa volt a fővárosi önkormányzat is. A Porst Holding 1996-ban a belga Spector Photo Group érdekeltségébe került. Ennek egyik cége a Photo Hall-csoport, amelyhez a Főfotó saját és franchise üzleteivel 2002-ben csatlakozott - írta az Index.

A társaságot 2009 nyarán vásárolta meg a Főfotó Holding Kft.-n keresztül a menedzsment - külső befektetők bevonásával -, azóta száz százalékban magyar cégként működött. A cég a Főfotó Holdingot tulajdonló két vállalkozáson keresztül hat magyar magánszemély tulajdonában van.

Az Főfotó május első napjaiban bezárta a Photo Hall-hálózathoz tartozó üzleteit, Miskolcra helyezte át székhelyét, és megindította a cég megszüntetését eredményező végelszámolást. A működése utolsó időszakában havi 20 milliós mínuszt termelő cég hitelezői az ingatlanok eladásából remélhetnek pénzt.

Az Index úgy tudja, a cégnek a 2008-ban kirobbant válság hatására évről évre csökkent a forgalma, tavaly azonban egyetlen év alatt a piacainak nagyjából a felét elveszítette. A cég menedzsmentje azért határozta el tíz napja a bolthálózat bezárását, mert az utóbbi időkben már nem szállítottak a beszállítók, nem volt árukészlet a boltokban, és a cégvezetők meg akarták előzni, hogy egyik hitelezőjük felszámolási kérelmet nyújtson be ellenük.

A dolgozók már a május elején esedékes áprilisi bérüket sem kapták meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mások is jöhetnek

Több közepes (illetve a közepesnél nagyobb) kereskedelmi lánc lesz kénytelen csődvédelembe menekülni, ha nem tér magához a kiskereskedelmi piac. Jellemzően a plázák üzletei vannak veszélyben - tudta meg a Napi Gazdaság.

A lap szerint recessziós időszak alatti gyors növekedés egészségtelenül hathat a közepes és annál valamivel nagyobb kereskedelmi hálózatokra. A legnagyobb veszélyhelyzetet az okozza, hogy az elmúlt években több bevásárlóközpont is épült (főleg vidéken), ez pedig a kereskedőket a versenyben maradásra kényszerítette. A piac azonban nem igazolta vissza a forgalmi elvárásokat.

Leginkább a hazai tulajdonú vállalkozások veszélyeztetettek, mert nincs elegendő tőkéjük az árukészlet fél éves finanszírozásához, a lekötött készletek pedig felboríthatják pénzügyi egyensúlyukat.

 

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?