Mekkora biznisz a lomtalanítás?

Pénzcentrum
2011. március 1. 09:17

Egyre több lomtalanítással foglakozó telephely üzemeltetéséhez folyamodnak engedélyért. Megfigyelhető, hogy miközben a határ közeli lomizással foglalkozó kisvállalkozások egyre inkább háttérbe szorulnak, addig a használtcikk-kereskedelem egyre inkább központosítottá válik - írja a Napi Gazdaság.

A Nyugat-Európából származó lom szelektálása, javítása, valamint későbbi értékesítése egyre szervezettebb keretek között zajlik. Nem véletlen ez, hiszen a portéka beszerzése sokkal drágább, mint korábban. A jó áruért egyre messzebb kell utazni, és a beszerzéssel kapcsolatos jogi előírások is igencsak szigorúak. Mindezek mellett tovább nehezíti a vállalkozókat, hogy a külföldi, szlovák és lengyel konkurenciával is meg kell küzdeni. A begyűjtött áru raktározása is igen sokba kerül, mivel nem lehet elárasztani a portékával a piacot.

Az Ausztriában található Linz, illetve Sazlburg régiókban, vagy például Dél-Németország sok településén is az az előírás, hogy a helyi önkormányzatoknál lomtalanítási engedélyhez kell folyamodni, és amennyiben megadják azt, csak azzal lehet a tevékenységet folytatni. Az engedély ára 400-500 euró, de vannak területek ahol az 1000 eurót is elkérik. Az engedélyhez rengeteg előírás is tartozik, ilyen például a környezet védelemre szóló szabályok. Nem érdemes játszani a tűzzel, hiszen aki nem tartja be az előírásokat, igen magas büntetésre számíthat.

A nagyobb lerakóhelyeket  állandóan ellenőrzik a hatóságok. Sok vállalkozó szerint az iparág már odáig fejlődött, hogy a néhány fős családi vállalkozások már nem életképesek. Éppen ezért jellemző, hogy a korábbi családi vállalkozások összefognak, és együttes erővel veszik fel a harcot a konkurenciával és a magas tarifákkal.

A kereslet csökkenése és az alacsonyabb árak, a későbbi nyereség érdekében elengedhetetlenné teszik az értékesítési hálózat kialakítását is. A műszaki cikkek legnagyobb részét kereskedőknek adják el, míg az egyéb termékek piacokon illetve saját boltokban kerülnek értékesítésre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18