18 °C Budapest

Mekkora biznisz a lomtalanítás?

Pénzcentrum
2011. március 1. 09:17

Egyre több lomtalanítással foglakozó telephely üzemeltetéséhez folyamodnak engedélyért. Megfigyelhető, hogy miközben a határ közeli lomizással foglalkozó kisvállalkozások egyre inkább háttérbe szorulnak, addig a használtcikk-kereskedelem egyre inkább központosítottá válik - írja a Napi Gazdaság.

A Nyugat-Európából származó lom szelektálása, javítása, valamint későbbi értékesítése egyre szervezettebb keretek között zajlik. Nem véletlen ez, hiszen a portéka beszerzése sokkal drágább, mint korábban. A jó áruért egyre messzebb kell utazni, és a beszerzéssel kapcsolatos jogi előírások is igencsak szigorúak. Mindezek mellett tovább nehezíti a vállalkozókat, hogy a külföldi, szlovák és lengyel konkurenciával is meg kell küzdeni. A begyűjtött áru raktározása is igen sokba kerül, mivel nem lehet elárasztani a portékával a piacot.

Az Ausztriában található Linz, illetve Sazlburg régiókban, vagy például Dél-Németország sok településén is az az előírás, hogy a helyi önkormányzatoknál lomtalanítási engedélyhez kell folyamodni, és amennyiben megadják azt, csak azzal lehet a tevékenységet folytatni. Az engedély ára 400-500 euró, de vannak területek ahol az 1000 eurót is elkérik. Az engedélyhez rengeteg előírás is tartozik, ilyen például a környezet védelemre szóló szabályok. Nem érdemes játszani a tűzzel, hiszen aki nem tartja be az előírásokat, igen magas büntetésre számíthat.

A nagyobb lerakóhelyeket  állandóan ellenőrzik a hatóságok. Sok vállalkozó szerint az iparág már odáig fejlődött, hogy a néhány fős családi vállalkozások már nem életképesek. Éppen ezért jellemző, hogy a korábbi családi vállalkozások összefognak, és együttes erővel veszik fel a harcot a konkurenciával és a magas tarifákkal.

A kereslet csökkenése és az alacsonyabb árak, a későbbi nyereség érdekében elengedhetetlenné teszik az értékesítési hálózat kialakítását is. A műszaki cikkek legnagyobb részét kereskedőknek adják el, míg az egyéb termékek piacokon illetve saját boltokban kerülnek értékesítésre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?