Siker Szegeden: védett lett a paprika

2010. november 4. 13:32

Felvette az Európai Bizottság a "védett származási helyen előállított termékek" (appellations d'origine protégées, AOP) listájára a szegedi paprikát - jelentették be szerdán Brüsszelben.

A "szegedi paprika" kifejezés mellett külön regisztrálták ugyanebben a bejegyzésben a pontosabb meghatározást tartalmazó "szegedi fűszerpaprika-őrlemény" elnevezésű terméket is.

A védelem biztosítja, hogy az unióban nem lehet forgalomba hozni szegedi paprika néven olyan terméket, amely nem a megjelölt térségből származik.

A szegedi paprika hosszabb ideje küzdött az eredetvédelem megszerzéséért. Jaksa Lajos, az Országos Fűszerpaprika Tanács Egyesület elnöke tavaly januárban egy szegedi konferencián elmondta, a magyar terméknek már nem csak a spanyol paprikával kell megküzdenie a piacon: az olcsó kínai paprika átvette a dél-afrikai, és lassan a dél-amerikai import pozícióját is.

A magyar fűszerpaprika-termelés a hetvenes években még több mint 5500 tonna volt évente, a termelés a csúcsidőszakban 14 ezer hektáron történt. 2009-es adatok szerint mindössze ezer hektár volt a termőterület, 2008-ban az országban 1500 tonna fűszerpaprika termett.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?