Nem vicc: érik a magyar banán

Pénzcentrum
2010. október 12. 15:02

Mediterrán ültetvényt hoznak létre a Fejér megyei Mezőfalván, ahol tavasztól három hektáron termelnek banánt. A gazdálkodók olyan speciális tápanyagellátását kísérleteztek ki, amellyel az eredeti környezetüknél jobban szaporodnak a banánfák.

A jelenlegi terv előzménye, hogy már több - a köznyelvben banánfának nevezett, lágyszárú - banán növényük is van, amelyek nagyra nőnek és 4-5 sarjat hoznak, ami példátlan még a mediterrán területeken is.

Tavasszal egy háromhektáros területen 1800 kis növényt ültetnek el. Télen fóliázással biztosítják a megfelelő klímát. Később pályázni szeretnének, az ültetvényt 17 hektárra növelnék és hozzá tárolásra alkalmas csarnokot, öntözőberendezést hoznának létre. Az ültetvény akár 40 ember számára is munkát adhat.  


A tervek szerint az ültetvényen más mediterrán növényeket is termelnek majd. Egyelőre öt kis narancsfa, négy citromfa, négy avokádófa, két datolyapálma és egy ananászbokor alkotja az ültetvényt.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?