15 °C Budapest

KSH: májusban is csökkent az építőipari termelés

Pénzcentrum
2010. július 15. 09:00

Az építőipari termelés volumene 2010 májusában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 10,6%-kal csökkent a 2009. májusihoz képest. Az év első öt hónapjában a termelés 11,6%-kal kisebb volt, mint egy évvel korábban. Szezonálisan kiigazítva a termelés májusban 0,9%-kal magasabb volt az előző havinál.

Az építőipari termelés elmúlt időszakban megfigyelt visszaesése májusban is folytatódott, mindkét építményfőcsoport termelése kisebb volt az egy évvel korábbinál. A termelés 10,6%-os mérséklődésén belül az épületek építésének volumene 1,5%-kal csökkent; ez tartalmazza az épületek szerkezetépítése mellett az azokon végzett szak- és szerelőipari munkákat is. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene 18,7%-kal maradt el az előző évi magas bázistól. Áprilishoz viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 2,7%-kal emelkedett, az egyéb építményeké 1,4%-kal csökkent. Az év első öt hónapjában az épületek építése 9,8, az egyéb építményeké 13,8%-kal csökkent.

Válságban az építőipar - Tovább nőtt a felszámolások száma

Májusban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat - amely az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - termelése 2,8%-kal emelkedett 2009 azonos időszakához képest. Az egyéb építmények termelése az előző évi jelentős növekedés után több mint egynegyedével esett vissza; a speciális szaképítés ágazaté - melynek zömét szerelési és szakipari munkák adják - 4,8%-kal csökkent.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 3,2%-kal bővült az egy évvel azelőttihez képest. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 5,4, az egyéb építményeké 2,1%-kal magasabb volt a 2009. május véginél.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A májusban kötött új szerződések volumene 25,8%-kal kisebb volt az előző évinél; ezen belül az épületek építésére kötötteké ötödével csökkent. Az egyéb építmények építésére kötötteké 30,6%-kal maradt el az egy évvel korábbi, útépítésekre kötött nagyértékű szerződések miatti magas bázistól. Az építőipari vállalkozások január-májusban 6,2%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?