24 °C Budapest

Milliárdok Miskolcnak: megújul a diósgyőri vár is

MTI
2010. április 9. 10:02

Még ebben az évben megkezdődhet 2,5 milliárd forintból a diósgyőri vár újjáépítése és környékének rendezése, a Bükk keleti kapujában a Herman Ottó Emlékpark turista fogadóközponttá alakítása, a lillafüredi függőkert helyreállítása, kerékpártút építése a lillafüredi Palotaszállóig, és bükki tanösvények létrehozása - közölte Tompa Sándor, a térség országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kormány március 26-i döntése alapján kezdődhet meg Miskolc csaknem 2,5 milliárd forint összértékű kiemelt turisztikai projektjének megvalósítása, az összegből mintegy 400 millió forintot áll a miskolci önkormányzat - mondta Tompa Sándor.

A projekt Miskolc két, országhatáron túl is ismert turisztikai helyszíne, a diósgyőri vár és Lillafüred komplex fejlesztését célozza meg, a munka várhatóan 2012. kora nyarára fejeződik be.

Tompa Sándor fogalmazása szerint a tervezett fejlesztések lényegében szervesen összekapcsolják a diósgyőri várat Lillafüreddel, ám míg előbbi főleg kulturális célú, az utóbbi ökoturisztikai jellegű. A cél egyértelműen az idegenforgalmi vonzerő növelése, minél többet mutassanak meg az idelátogatóknak, akik remélhetően a jelenleginél is több időt töltenek majd a térségben. A tervek szerint egyébiránt megújul a vár mind a négy szárnya, helyreállítják a lovagtermet, a kápolnát, kiállító tereket alakítanak ki, és háromezer férőhelyes külső várszínház is létesül egyebek mellett.

A vár és a lillafüredi Palotaszálló között kerékpárút épül, a Bükkben új tanösvényeket alakítanak ki, a régieket megújítják. Látogatóközponttá fejlesztik a Csanyik-völgyi feljáratnál lévő Herman Ottó Emlékparkot, az ország legnagyobb vízesése, a lillafüredi pedig technológiai fejlesztések révén akkor is látható majd, amikor a Szinva-patak vízhozama csekély.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24