7 °C Budapest

AIG-botrány: újabb százmilliós bónuszok

2010. február 3. 12:17

Újabb 100 millió dollárt költene az AIG a céges bónuszokra alig egy évvel azután, hogy az állami pénzből megmentett biztosító-óriás egy hasonló lépéssel teljesen kiakasztotta az amerikai közvéleményt és Washingtont.

Az ügyhöz közel álló források szerint a Pénzügyi Termékek divízió azon tagjai kapják meg a bónuszukat, akik beleegyeztek abba, hogy a két évvel ezelőtti megállapodásnál 10-20 százalékkal kevesebb bónuszt kapnak. Cserébe egy hónappal az előirányzott időpont előtt megkapják az összeget - írta a Washington Post.

Ugyanakkor az AIG vezetőit szorítja az idő, mivel ha nincs megegyezés a munkavállalókkal, március 15-ig csaknem 200 millió dollárt kénytelen kifizetni a Pénzügyi Termékek dolgozóinak bónusz formájában a korábbi szerződések alapján. Ez a divízió volt egyébként az, akinek kockázatos termékei miatt csaknem összeomlott a világ legnagyobb biztosítója 2008-ban.

A helyzet több okból is pattanásig feszült és botrányszagú. Az AIG-t ugyanis csak az adófizetők pénzéből odadobott 180 milliárd dolláros mentőcsomag tudta megakadályozni a szakadékba zuhanástól, ám a cég ennek ellenére tavaly márciusban 168 millió állami dollárt költött a bónuszok kifizetésére: ráadásul ugyanazon csoport tagjai kapták a pénzt, akik most is jogosultak a különpénzre.

A divízió jelenlegi dolgozóinak 97 százaléka beleegyezett abba, hogy 10 százalékkal alacsonyabb bónuszt kapjon, mint a szerződésben foglalt, azt viszont egy hónappal korábban. Nagyobb viszont a gond az azóta már távozott dolgozókkal, akiknek csak körülbelül 35 százaléka egyezett bele az alacsonyabb összegbe, mely esetükben 20 százalékos mínuszt jelent. Egyes volt munkavállalók akár a bíróságra is hajlandóak elmenni, hogy érvényesítsék igazukat a biztosítóval szemben, akinek így nem csak a tulajdonosként is érintett Washingtonnal és az amerikai néppel kell megküzdenie, hanem lehet, hogy a volt munkavállalóival is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem