16 °C Budapest

Méltó büntetés: 90 százalékos adó a jutalomosztó biztosítónak

2009. március 20. 10:30

Az Amerikai Képviselőház csütörtökön törvényjavaslatot fogadott el arról, hogy 90 százalékos adó vet ki az AIG biztosítónál kifizetett 165 millió dolláros vezetői jutalmak után.

A testület szóvivője úgy fogalmazott: "Vissza akarjuk kapni a pénzt, az adófizetők pénzét, most!"

Obama elnök is üdvözölte a döntést. Mint mondta, azt szeretné, ha a jogszabály figyelmeztetés legyen minden cégvezető számára: az ilyen jutalmakat nem fogják eltűrni.

A képviselőház a közvélemény és a politikusok felháborodása után döntött a javaslatról, amelyet 328-93 arányú szavazással fogadott el a testület. A javaslatra 243 demokrata és 85 republikánus képviselő szavazott igennel.

A tervek szerint a 90 százalékos adó a 250 ezer dollárnál nagyobb jutalmakat sújtaná minden olyan vállalatnál, amelyik legalább 5 milliárd dolláros szövetségi segélyt kapott.

Az American International Group biztosító összesen 200 milliárd dollár segítséget kapott, így mostanra a legnagyobb, nyolcvan százalékos tulajdonosa az állam lett. Ezért is kínos, hogy a megmentésre szánt pénzből 165 millió dollárt bónuszokra költött a vállalat, sőt 33,6 millió olyan dolgozókhoz került, akik azóta elhagyták a megroppant társaságot.

A pénzügyi csoport csaknem minden tagja, 73 fő, egymillió dollár feletti bónuszt kapott fejenként, pedig ők hozták össze azokat az ügyleteket, melyek miatt kis híján összeomlott az AIG.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?