4 °C Budapest

Sztrájk! Karácsonykor megbénulhat a MALÉV!

Pénzcentrum
2009. december 16. 16:36

A Malév pilótákat képviselő HUNALPA a mai napon bejelentette, hogy amennyiben nem kapnak 24,3%-os béremelést, határozatlan idejű sztrájkba kezdenek 2009. december 24-én reggel. A 24,3%-os béremelés az átlagos pilóta béren számolva fél millió forintot jelentene.

A Malév pilótáinak átlagos havi bére 2,2 millió forint, s nem ritka a 3 milliós havi jövedelem sem. A pilóták havi munkaidő keretük a 120 órát sem éri el, míg egy átlagos maléves munkavállaló munkaidő kerete 172 óra!

Miért pont december 24-e?
Nem csoda, hogy december 24-re időzítették a sztrájkot a MALÉV pilótái. A külföldi munkavállalók közül a legtöbben karácsony környékén utaznak haza a családjukhoz. Az ünnepek alatti késésekre és járatkimaradásokra az utasok is türelmetlenebbül reagálnak, így a pilóták is nagyobb nyomást tudnak gyakorolni a munkáltatóikra.

Egyébként nem a MALÉV pilótái lesznek az egyetlenek, akik megegyezés hiányában karácsonykor sztrájkolhatnak. Ha a British Airways sem tud megállapodni alkalmazottaival, akkor a brit cég járatai is leállhatnak december 24-e után.

"Rendkívül felelőtlennek tartom a pilóták sztrájk-bejelentését és irreális követeléseit, amikor a magyar nemzeti légitársaság és az egész magyar gazdaság kritikus időszakot él át, és nagyon komoly nehézségekkel küszködik. Mindeközben a tulajdonosok, a magyar és orosz kormány keményen dolgoznak a Malév tőkehelyzetének rendezésén, a munkahelyek megtartása érdekében. A sztrájkfenyegetés és a sztrájk viszont a légitársaság pénzügyi helyzetének sikeres rendezését áshatja alá. Teljesen elfogadhatatlan, hogy miközben Magyarországon a Malév pilótái a legjobban fizetett munkavállalók, további drasztikus béremelést követeljenek." - kommentálta a HUNALPA lépését Martin Gauss vezérigazgató.

Az irreális követelések azért is érthetetlenek mert, a légitársaság jelenleg 20 pilótával foglalkoztat többet a szükségesnél csak azért, hogy munkahelyeket védjen meg. Erről egyébként még a nyári figyelmeztető pilótasztrájkot követően született megegyezés. Az akkori sztrájkot egyébként a bíróság jogerősen minősített jogellenesnek.

A Malév legutóbb 2007-ben biztosított 10%-os béremelést a pilótáknak, amikor 20%-ról 30%-ra növelte a repülési átalányukat. A Malév pilóták repülési időteljesítménye egyébként ebben az esztendőben sem javult, vagyis a tavalyi szinten maradt, ami 720 repült órát jelent éves szinten. A Kollektív Szerződés 850 órát enged meg egy évben, míg nemzetközi szabályozás 900 órát.

A Malév vezetése a lehetséges sztrájk időzítését is rendkívül cinikusnak tartja, hiszen sok ezer ember legszebb ünnepét tehetik tönkre egy karácsonyra időzített munkabeszüntetéssel.

A Malév a tárgyalások során keményen törekedni fog arra, hogy a sztrájkfenyegetést elhárítsa és az ünnepi forgalmat biztosítani tudja.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?