14 °C Budapest

Most nem szabad hibázni! Hogy csinálják a nyugati cégek?

Pénzcentrum
2009. október 5. 13:12

Több mint egy éve a válság áll a híradások fókuszában, így ez a korábban hatásvadász szó mára megkopott, mindennapjaink részévé vált. A legtöbb ember már alig kapja fel a fejét egy-egy kedvezőtlen gazdasági hír hallatán, van azonban egy réteg, mely aligha tudja függetleníteni magát a történésektől, a környezet változásától. Ők a cégvezetők, akik felelős döntéshozóként nap mint nap a megváltozott körülmények között küzdenek és rákényszerültek, hogy hatékonyságnövelő intézkedéseket hajtsanak végre, megtalálják a túlélés lehetséges módjait. Most egyszerűen nincs tere a hibázásnak, az átformálódott piac azonnal büntet.

A hatékonyságnövelés igen ingoványos terület, még ha a cégvezető veszi is a fáradságot, hogy különböző módszerek elméletei hátterét megismerje, a gyakorlati megvalósítás sokszor a számszerűsítés fázisában kisiklik. Az OptaSoft harmadik éve megrendezésre kerülő "Költségcsökkentés, hatékonyságnövelés, optimalizálás a gyakorlatban" című konferenciája azoknak a cégvezetőknek, gyártásért felelős szakembereknek, műszaki és IT vezetőknek szól, akik nyitottak a változtatásra, érzik annak szükségességét, a konkrét megvalósításhoz azonban szívesen vennének igénybe tapasztalt szakértői segítséget. Az OptaSoft elsődleges célja, hogy a hatékonyság drasztikus javítására szolgáló, nyugaton már elterjedt, új módszereket hazánkban is meghonosítsa.

A november 5-én megrendezésre kerülő esemény keretein belül konkrét optimalizálási esetek, illetve megvalósult projektek kerülnek bemutatásra, kiértékelésre. Több neves szakember felszólalása mellett a Herbárium 2000 Kft. üzemvezetője beszámol a cégüknél az OptaSoft támogatásával megvalósult készlet- és termelésoptimalizálási projekt részleteiről, tapasztalatairól. Az eset kapcsán is láthatóvá válik, hogy egy kkv esetében egyetlen váratlan hiba sokkal nagyobb kárt okozhat, mint egy nagyvállalatnál, hiszen a kkv-k sokkal ingadozóbb megrendelésekkel számolhatnak, ezért is kaphat kiemelkedő szerepet a matematikai alapokra helyezett optimalizálás, melynek számszerű eredményeiről, a projekt megtérüléséről személyesen vall a cég illetékes vezetője.

A válságban a bizonytalanság szerepe is jócskán felértékelődött, ezért ennek lehetséges kezelési módjai is kiemelten tárgyalásra kerülnek az eseményen, melyen számos neves hazai és külföldi elméleti szakember és cégvezető vitatja meg az optimalizálás kérdései mellett a válság utáni lehetséges fejlődési utakat.

Az eseménnyel kapcsolatban Dr. Lelkes Zoltánt, az OptaSoft Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

Mennyire elterjedt hazánkban a matematikai alapú optimalizálás a fejlettebb országokhoz képest?

Ez a terület még viszonylag ismeretlen a magyar vezetők körében, bár felméréseink szerint évről évre nő az optimalizálás ismertsége és használóinak köre. Talán a matematika szó az, ami kisebb idegenkedést vált ki, pedig az optimalizálás egyszerűbb, mint hinnénk. Sokan nem tudják, hogy az Excel használatakor a lineáris algebra alapvető eszközét használják. Ugyanakkor egy cégszintű optimalizálás esetén feltétlen szükség van fejlett eszközökre (pl. AIMMS, GAMS, MOSEL) és szakértői gárdára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tapasztalatai szerint milyen területen tevékenykedő, illetve milyen méretű cégek élnek az optimalizálás adta lehetőségekkel?

Elsősorban a termelő közepes és nagyvállalatok említhetők meg. Például dolgoztunk a Graboplastnak, ami igen izgalmas feladat volt, vagy az SAB Miller menedzsment cégének. A termelés esetében viszonylag könnyebb megértenünk, hogy nem mindegy a kapacitáskihasználtság vagy a feladatok sorrendje. De a szolgáltató vállalatok esetében is éppoly fontos a költségek csökkentése. Példaként említeném meg a MAG Zrt.-ben történt kapacitásoptimalizálást. Bíztatnám a kkv szektorban a cégvezetőket, hogy a versenyelőny eléréséhez használjanak optimalizáló eszközöket.

Milyen időtávon, milyen eredmények érhetők el optimalizálással? Tudna korábbi tapasztalataiból konkrét példát említeni?

Egy optimalizáló projekt jellemzően egy éven belül megtérül, de nem ritka az sem, amikor hetekben tudjuk mérni a megtérülési időt. Természetesen ez függ a cég méretétől is, de ha csak a gyors döntéshozatalt és a munkaidő megtakarítást vesszük figyelembe, már akkor is az egyik legprofitábilisabb projektforma az optimalizálás bevezetése.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem