Most nem szabad hibázni! Hogy csinálják a nyugati cégek?

Pénzcentrum
2009. október 5. 13:12

Több mint egy éve a válság áll a híradások fókuszában, így ez a korábban hatásvadász szó mára megkopott, mindennapjaink részévé vált. A legtöbb ember már alig kapja fel a fejét egy-egy kedvezőtlen gazdasági hír hallatán, van azonban egy réteg, mely aligha tudja függetleníteni magát a történésektől, a környezet változásától. Ők a cégvezetők, akik felelős döntéshozóként nap mint nap a megváltozott körülmények között küzdenek és rákényszerültek, hogy hatékonyságnövelő intézkedéseket hajtsanak végre, megtalálják a túlélés lehetséges módjait. Most egyszerűen nincs tere a hibázásnak, az átformálódott piac azonnal büntet.

A hatékonyságnövelés igen ingoványos terület, még ha a cégvezető veszi is a fáradságot, hogy különböző módszerek elméletei hátterét megismerje, a gyakorlati megvalósítás sokszor a számszerűsítés fázisában kisiklik. Az OptaSoft harmadik éve megrendezésre kerülő "Költségcsökkentés, hatékonyságnövelés, optimalizálás a gyakorlatban" című konferenciája azoknak a cégvezetőknek, gyártásért felelős szakembereknek, műszaki és IT vezetőknek szól, akik nyitottak a változtatásra, érzik annak szükségességét, a konkrét megvalósításhoz azonban szívesen vennének igénybe tapasztalt szakértői segítséget. Az OptaSoft elsődleges célja, hogy a hatékonyság drasztikus javítására szolgáló, nyugaton már elterjedt, új módszereket hazánkban is meghonosítsa.

A november 5-én megrendezésre kerülő esemény keretein belül konkrét optimalizálási esetek, illetve megvalósult projektek kerülnek bemutatásra, kiértékelésre. Több neves szakember felszólalása mellett a Herbárium 2000 Kft. üzemvezetője beszámol a cégüknél az OptaSoft támogatásával megvalósult készlet- és termelésoptimalizálási projekt részleteiről, tapasztalatairól. Az eset kapcsán is láthatóvá válik, hogy egy kkv esetében egyetlen váratlan hiba sokkal nagyobb kárt okozhat, mint egy nagyvállalatnál, hiszen a kkv-k sokkal ingadozóbb megrendelésekkel számolhatnak, ezért is kaphat kiemelkedő szerepet a matematikai alapokra helyezett optimalizálás, melynek számszerű eredményeiről, a projekt megtérüléséről személyesen vall a cég illetékes vezetője.

A válságban a bizonytalanság szerepe is jócskán felértékelődött, ezért ennek lehetséges kezelési módjai is kiemelten tárgyalásra kerülnek az eseményen, melyen számos neves hazai és külföldi elméleti szakember és cégvezető vitatja meg az optimalizálás kérdései mellett a válság utáni lehetséges fejlődési utakat.

Az eseménnyel kapcsolatban Dr. Lelkes Zoltánt, az OptaSoft Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

Mennyire elterjedt hazánkban a matematikai alapú optimalizálás a fejlettebb országokhoz képest?

Ez a terület még viszonylag ismeretlen a magyar vezetők körében, bár felméréseink szerint évről évre nő az optimalizálás ismertsége és használóinak köre. Talán a matematika szó az, ami kisebb idegenkedést vált ki, pedig az optimalizálás egyszerűbb, mint hinnénk. Sokan nem tudják, hogy az Excel használatakor a lineáris algebra alapvető eszközét használják. Ugyanakkor egy cégszintű optimalizálás esetén feltétlen szükség van fejlett eszközökre (pl. AIMMS, GAMS, MOSEL) és szakértői gárdára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tapasztalatai szerint milyen területen tevékenykedő, illetve milyen méretű cégek élnek az optimalizálás adta lehetőségekkel?

Elsősorban a termelő közepes és nagyvállalatok említhetők meg. Például dolgoztunk a Graboplastnak, ami igen izgalmas feladat volt, vagy az SAB Miller menedzsment cégének. A termelés esetében viszonylag könnyebb megértenünk, hogy nem mindegy a kapacitáskihasználtság vagy a feladatok sorrendje. De a szolgáltató vállalatok esetében is éppoly fontos a költségek csökkentése. Példaként említeném meg a MAG Zrt.-ben történt kapacitásoptimalizálást. Bíztatnám a kkv szektorban a cégvezetőket, hogy a versenyelőny eléréséhez használjanak optimalizáló eszközöket.

Milyen időtávon, milyen eredmények érhetők el optimalizálással? Tudna korábbi tapasztalataiból konkrét példát említeni?

Egy optimalizáló projekt jellemzően egy éven belül megtérül, de nem ritka az sem, amikor hetekben tudjuk mérni a megtérülési időt. Természetesen ez függ a cég méretétől is, de ha csak a gyors döntéshozatalt és a munkaidő megtakarítást vesszük figyelembe, már akkor is az egyik legprofitábilisabb projektforma az optimalizálás bevezetése.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?