Állástalanokból kényszervállalkozók: újra nyitnak a garázsboltok

Pénzcentrum
2009. július 8. 09:02

A dunántúli ingatlanközvetítők adatai szerint miközben - néhány frekventált üdülőkörzetet leszámítva - továbbra is pang a piac, az elmúlt egy-másfél hónapban szinte az egész térségben ugrásszerűen nőtt az érdeklődés az olcsó, kereskedelmi célú ingatlanok iránt. 

A kis üzletek mellett a bolttá alakítható romos épületek, sőt - sok év után ismét - a garázsok is kapósak lettek. A Napi Gazdaság által megkérdezett szakemberek az érdeklődés 15-20 százalékos növekedéséről számolnak be. A háttérben döntően a vállalkozási kényszer áll.

A dunántúli önkormányzatoktól kapott információk szerint a második negyedévben csaknem 20 százalékkal több vállalkozói igazolványt váltottak ki, mint akár az elmúlt év azonos időszakában vagy 2009 első három hónapjában. Több helyhatóságnál különösen júniusban még ennél is nagyobb mértékű, csaknem 25 százalékos növekedést tapasztaltak, de a cégbíróságok adatai szerint szinte minden térségben - különösen május óta - folyamatosan emelkedik a kereskedelmi tevékenységgel foglalkozó betéti társaságok száma is. A nagyvárosokban - Pécsett, Kaposváron, Zalaegerszegen, Székesfehérváron és Szombathelyen - 15-20 százalékos emelkedést regisztráltak, a Balatonnál - különösen Siófok és Keszthely körzetében - pedig még ennél is nagyobbat.

A helyi kereskedelmi és iparkamaráknál is úgy látják, hogy az új vállalkozók zömét a tavaly október-november óta tömegesen elbocsátott dolgozók adják, miután sokan már az ellátó rendszerből is kikerültek. Raffai Kornél, a Kisosz munkatársa szerint az elmúlt egy-másfél hónapban több mint 20 ezer új vállalkozó jelent meg a térségben. Többségük korábban alkalmazottként dolgozott, s miután elhelyezkedésre nincs esélye, vállalkozásba fogott. Nem véletlen, hogy egyre több helyen nyílik büfé, új vegyeskereskedés, ruházati üzlet, de láthatóan növekszik a kisgépjavítók, kulcsmásolók és ingatlanközvetítők száma is.

Ezzel párhuzamosan - még a kistelepüléseken is - ugrásszerűen nőtt a kereslet az üzletnek és műhelynek használható helyiségek iránt. Csere László elmondta, hogy több mint tízéves működésük során még sohasem volt példa arra, hogy egy lepusztult falusi boltra egyszerre hárman jelentkeztek volna. Az elmúlt néhány hét során a Balatontól a Dráváig legalább fél tucat olyan, jószerével romos állapotban lévő házat adtak el, amelyet üzletté, illetve telephellyé akar átalakítani új tulajdonosa. Az érdeklődők kilencven százalékánál az ár a döntő kérdés, a belvárosi drága üzletek - legyen akár Pécsett, Kaposváron, Siófokon vagy Keszthelyen - szóba sem kerülnek.

Hasonló tapasztalatokról számol be a Nyugat- és Közép-Dunántúlon, valamint a Balatonnál ingatlanközvetítéssel foglalkozó soproni Bursport Bt. cégvezetője, Burcsa Győző is. A térségben a keresletnövekedés a korábbi hónapokhoz viszonyítva immár meghaladja a 20 százalékot, ám havi 35-40 ezer forintnál többet szinte senki sem kockáztat ingatlanbérlésre. Eladni pedig a maximum 4-6 millió forint közötti üzleteket lehet, ám vevő sokkal kevesebb van, mint bérlő. Burcsa szerint néhány hónappal ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a korábban nem sokra tartott, rendkívül nehezen bérbe adható lakótelepi garázsboltokra, külvárosi sufnikra ismét lesz kereslet. Ugyanakkor a piacon áremelkedést még nem tapasztalnak, hiszen szinte minden településen hatalmas a kínálat.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?