Hiába csaltak! A 10 leghíresebb lebukott cégvezér

2009. június 9. 14:11

Madoff és fényűző barátai A nagy céges csődöknél és botrányoknál a legritkább eset, hogy a nyomozók ne kaparjanak elő valami büdöset a cégvezetőkről. A Time magazin most összeszedte a leghíresebb eseteket, amikor a cég legfelső vezetése bizony elég "kreatívan" értelmezte a törvények szabta korlátokat.

Enron - Kenneth Lay és Jeffrey Skilling

Emlékszik még valaki az Enron-botrányra? Az 1985-ben alapított energetikai vállalat 2001-ben egyik pillanatról a másikra jelentett csődöt, majd omlott össze. A 68 milliárdos mamutcég összezuhanása akkoriban az Egyesült Államok legnagyobb csődjét jelentette.

A céget az összeomlás pillanatában az alapító Kenneth Lay, valamint a kilencvenes években felvett Jeffrey Skilling vezették. Utóbbi agresszív növekedési stratégiát folytatott, melyben - mint utóbb kiderült - igen nagy szerepe volt a kreatív könyvelésnek, vagyis a könyvek meghamisításának is. Azt, hogy a cég a csőd szélére került, jól jelzi, hogy az utolsó pillanatokban Skilling még kivont a cégből 60 milliónyit részvényekben a saját zsebébe.

A két felelős tárgyalását egyszerre tartották 2006 májusától kezdve, csalás és összeesküvés vádjával. Lay két hónappal később szívrohamban meghalt, Skilling azonban megérte az ítélethirdetést: 45 millió dollárra és 24 évi börtönre ítélték praktikái miatt. Az ítélet ellen fellebbezett, annak fejleményeiről egyelőre nincsen hír.

Bernard L Madoff Investment Securities - Bernard Madoff

Madoff neve valószínűleg mostanra mindenki számára ismerős. Az általa nagyban szervezett pilótajátékban elcsalt vagyon mértéke még mindig nem tisztázott, különböző becslések 20 és 65 milliárd közötti összegre teszik a rászedett áldozatok veszteségét.

A 70 éves volt Nasdaq-elnök már elfogásakor bűnösnek vallotta magát és élete hátralévő részét valószínűleg börtönben tölti: mint a márciusi vádemeléskor kiderült, ha Madoffot az összes vádpontban bűnösnek találják, összesen 150 év börtönt kaphat.

Tyco International - Dennis Kozlowski

Dennis Kozlowski, a Tyco vezérigazgatója fényűző életet élt. Bár elfogásakor és utána is számtalanszor hivatkozott arra, hogy "semmit nem titkolt" a közvélemény és a részvényesek elől, a kérdés azonban, hogy joga volt-e mindehhez.

Kozlowski ugyanis gyakorlatilag a vállalat pénzéből élt. 30 millió New York-i otthonát - melyben csak a zuhanyfüggöny 6 000 dollárt ért - a cég fizette ki. Ami azonban ennél is jobban szemet szúrt: második felesége születésnapját 2001-ben egy olasz szigeten tartotta. A részvényesi közgyűlésnek álcázott esemény összesen kétmillió dollárba került, köszönhetően az olyan "apróságoknak", mint egy jégből faragott Dávid-szobor, mely Sztolicsnaja-vodkát pisilt. A parti végől ennél is többe került Kozlowskinak, aki jelenleg sikkasztásért 25 éves börtönbüntetését tölti.

Adelphia Communications Corporation - John Rigas

John Rigas története egy darabig maga volt az amerikai álom. A görög bevándorlók gyermeke már kilenc éves korában dolgozott, később harcolt a II. világháborúban, végül onnan visszatérve egyetemet végzett. Rigas egy kisebb tulajdonrészt szerzett az Adelphia Communications Corporation nevű kábeltévé cégben, mely az évek folyamán az ország ötödik legnagyobb szolgáltatójává nőtte ki magát 30 államban 5,6 millió előfizetővel. A sikertörténet azonban 2002-ben megszakadt, amikor Rigasról kiderült, hogy hűtlenül, saját célra használta a cég vagyonát, ráadásul 2,3 milliárd dollár tartozást el is titkolt a befektetők elől, hogy jobb színben tüntesse fel a cégét. Rigast 15 évre ítélték, amennyiben megéri, 92 évesen 2017-ben szabadulhat.

Qwest International - Joe Nacchio

Miközben a szövetségi nyomozók a Qwest többmilliárdos könyvelési csalását igyekezett felgöngyölíteni - mely a tönk szélére juttatta a telekom-céget -, érdekes események lenyomatait találták Joe Nacchio vezérigazgató számláján. A szakértők összesen 19 esetben állapítottak meg bennfentes kereskedést, köztük egy alkalommal 52 milliónyi részvény eladását úgy, hogy Nacchio már tudta, hogy a csőd szinte elkerülhetetetlen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A cégvezért végül 6 évnyi börtönre ítélték, ám kétmillió dollár óvadék ellenében szabadlábon maradhatott. Ám az ügyészség egy új tanújának köszönhetően idén áprilisban mégiscsak be kellett vonulnia Nacchionak, a döntéssel szembeni fellebbezése még felülvizsgálat alatt áll.

Martha Stewart végzete, az ál-öngyilkos cégvezér és egyéb esetek

Brocade Communications Systems - Gregory Reyes

Reyes a Szilikon-völgyön végigsöprő opció-visszadátumozási botrány egyik legismertebb - és legnagyobbat bukó - alakja. A nyomozás során kiderült, hogy vezérigazgatósága alatt 1998 és 2005 között folyamatosan visszadátumozták a cég dolgozóinak opcióvásárlási jogait, hogy azok értéke emelkedjen, ugyanakkor erről természetesen elfelejtették tájékoztatni a hatóságokat, vagy a részvényeseket. Reyes zokogva kért bocsánatot a tárgyalása során, ám ennek ellenére is 21 hónap börtönbüntetésre ítélték.

Keefe, Bruyette & Woods - James McDermott

Néhány éve James McDermott még a pénzvilág nagykutyái közé tartozott. Évi négymillió dollárt keresett a Wall Street-i KBW befektetési bank élén, és rendszeresen nyilatkozott a CNBC és a CNN műsoraiban. A karrierje töretlenül ívelt felfelé, amíg be nem lépett az életébe a NŐ. Mint később kiderült, McDermott - aki egyébként házas volt - öt küszöbönálló banki fúzió titkait osztotta meg a hálószobában szeretőjével, aki jelentős hasznot húzott a tippekből.

Bár McDermott védői az alkohol hatására, a családi problémákra és a depresszióra hivatkozva próbálták meg semmissé tenni a vádakat, az eredetileg két évnyi börtönbüntetést így is csak 5 hónapra sikerült leszállítani.

ImClone - Sam Waksal

Sam Waksal tudományos körökben legalább annyira ismert volt immunológiai szakértőként, mint kiváló kapcsolatépítőként. A New York-i ImClone biotech vállalat alapítójaként azonban viszonylag ismeretlen maradt egészen 1999-ig, amikor egy rákellenes gyógyszerének kísérletei olyan biztatóan alakultak, hogy sikerült rávenni a Bristol-Myers gyógyszergyártót egymilliárd dollárnyi ImClone-részvény vásárlására.

Amikor azonban a hatóságok nem adtak engedélyt a gyógyszerre, Waksal villámgyorsan felhívta rokonait és ismerőseit, hogy adják el ImClone részvényeiket, mielőtt a hivatalos elutasítás napvilágra nem kerül. Waksal apja és lánya 9,2 millió dollárnyi részvénytől szabadultak meg, ám mégsem az ő nevük került a címlapra, hanem Martha Stewarté, akinek csaknem tévés háziasszonyi karrierje ment rá a bennfentes kereskedésre. A cégalapító végül 4,3 millió dollár kártérítést fizetett és 87 hónapot töltött börtönben - 2009 februárjában szabadult.

Bayou Group - Sam Israel

Sam Israel 450 millió dollárt csalt el a befektetőitől, ám ettől függetlenül egy pillanatig sem érezte úgy, hogy valamit is törlesztenie kéne. Ahelyett, hogy bevonult volna megkezdeni húsz éves börtönbüntetését, inkább eljátszotta a saját halálát - igaz elég ügyetlenül. Üresen álló autóját egy hídon hagyta, benne egy öngyilkos üzenettel, ám a rendőrség hamar rájött, hogy igazából a férfit barátnője vitte tovább a saját autóján. Az egyre szorosabbá váló rendőrségi hurok miatt aztán Israel végül egy hónap után feladta magát: így újabb 10 évvel sikerült meghosszabbítania börtönbüntetését.

WorldCom - Bernie Ebbers

A WorldCom valaha az Egyesült Államok második legnagyobb vonalas távközlési szolgáltatója volt. Ahogy azonban a társaság túlvállalta magát a kisebb cégek felvásárlásával, egyre nagyobb hazugságokkal kellett megtömni a számviteli könyveket, hogy ne derüljön ki a turpisság. A cég végül kénytelen-kelletlen bevallotta, hogy 3,8 milliárd dollárral "elszámolta" magát - a végső összeg 11 milliárd volt -, ám a hatóságokat jobban érdekelte az a 400 millió, melyet személyesen Bernie Ebbers kapott hitelbe a vállalattól. A WorldCom csődje után Ebbers hiába védekezett azzal, hogy nem tudott semmiről: 25 évet kapott, melyet egy minimálisan szigorított börtönben kell letöltenie.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem