9 °C Budapest

Be kell jelenteni az APEH-hez az új TEÁOR és szakmakódokat

Pénzcentrum
2009. január 22. 09:45

Mint azt már jól tudjuk, 2008. január 1-jétől új TEÁOR kódok léptek életbe. Mindez azt jelenti, hogy a korábban alkalmazott TEÁOR 03 (nemzeti) rendszer helyett 2008 január 1-jétől a (egész Európában egységes alapú) TEÁOR 08-at kell alkalmazni.

A tavalyi év során többször az érdeklődés középpontjába került ez a bejelentési kötelezettség, ami akkor kiterjedt a cégnyilvántartásokon való átvezetésre is. A határidő először az év közepe volt, majd júniusban ezt kitolták az év végére. Az ősz folyamán törölték a kötelezettséget.

Mindenki örült, s azt gondolta, ezzel már nincs tennivaló, de tévedett: a karácsonyi ünnepek előtt, december 20-án jelent meg egy Apeh tájékoztató, mely szerint azon adózóknak, akiknek a tevékenység kódját az Apeh nem fordította át az új nomenklatúra szerintire, bejelentést kell tenniük.

Az adóhatóságnak egyébként hivatalból át kellett volna vezetnie nyilvántartásain az egyértelműen átfordítható kódokat, s értesítenie kellett volna azon adózókat, amelyek esetében ezt nem tudta megtenni, mert a megfeleltethetőség nem biztosítható automatikusan - pl., mert egy régi tevékenységkódhoz több új kód tartozik.

A gyakorlatban azonban ilyen értesítést nemigen küldött az adóhatóság, ugyanakkor a kódkonverzióról sem gondoskodott. Ezért érdemes az Ügyfélkapun keresztüli elektronikus lekérdezéssel ellenőrizni, milyen tevékenység van az Apeh rendszerében regisztrálva.

A bejelentéshez szükséges új kódot egyszerűen be lehet azonosítani a KSH honlapján közzétett TEÁOR 03 - TEÁOR 08 nomenklatúra segítségével. Jó hír, hogy a bejelentést csak az Apeh-hez kell megtenni, a cégbírósághoz nem, ugyanis 2009. január 1-jétől a társaságok tevékenysége ezen adat nélkül kerül feltüntetésre a cégjegyzékben.

Adójogi státusztól és cégformától függően változik, melyik változásbejelentő nyomtatványt kell használni. Kft.-k, Rt.-k például a 09T201T jelűn, míg adószámmal rendelkező magánszemélyek a 09T101 adatlapon teljesíthetik kötelezettségüket. Jóval bonyolultabb annak meghatározása, mi a bejelentés határideje.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szabály úgy szól, hogy az Apeh-hez történő bejelentést az első 2009-es adó-megállapítási időszakról szóló adóbevallással egyidejűleg kell megtenni, ami 2009. február 12., ha pl. valaki január hónapra kötelezett 08-as bevallás beadására. Másik példa, ha valaki az általános szabályok szerint negyedéves bevalló és 08-as bevallást sem ad be januárról, de áfában havi bevallás beadására kötelezett, az első áfa bevallása február 20-án lesz esedékes, tehát a bejelentés végső határideje is ez.

Ugyanakkor éves bevallók esetén, az általános szabálytól eltérően, a 2008-ról szóló adóbevallással egyidőben, azaz legkésőbb február 25-ig kell a konverziót bejelenteni.Tekintettel arra, hogy az első negyedéves bevallást április 20-ig kell beadni, ha az adózónak kell bejelentést tennie, bármelyik bevallási gyakoriságú kategóriába is tartozik, azt valamikor február 12. és április 20. között kell teljesítenie.

Forrás: PricewaterhouseCoopers

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem