NFÜ: A lakosság támogatja a 3,3 milliárdos projektet!

Pénzcentrum
2009. január 19. 12:30

A többség a szennyvízprogramra szavazott Derecskén. A lakosság kétharmada kevesebb, mint két hónap alatt aláírta a szándéknyilatkozatot a megalakuló Derecskei Víziközmű Társulatba való belépésről. Bakó István polgármester szerint a nagy arányú csatlakozással megvan az esély arra, hogy a város a második fordulóban, a kivitelezéshez is Európai Uniós forrást nyerjen.

A közel 10 ezres településen a jelenleg 12-15 %-os csatornázottság a fejlesztéssel 90% fölé növelhető és a korszerűtlen helyett új szennyvíztisztító telep is épülhet. A tervezett beruházás értéke: 3,3 milliárd forint. A beruházás - sikeres második fordulós pályázat esetén - 2012 végére készülhet el.

Derecskén Európai Uniós támogatással valósulhat meg a csatornahálózat fejlesztése és az új szennyvíztisztító telep építése. A Környezet és Energia Operatív Program keretében 88 millió forintos támogatást nyert 2008 júniusában a város a projekt előkészítésére.

Az előkészítő munkálatok során elkészültek a beruházás műszaki paramétereit tartalmazó szakmai anyagok (előzetes és részletes megvalósíthatósági tanulmányok) és a gazdaságos megvalósíthatóságot bemutató számítások (költség-haszon elemzés) - az előkészítő feladatok során a szakmai munkát a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága is segíti.

Az előkészítő szakasz feladata volt a Derecskei Víziközmű Társulat megszervezése is. 2008. novemberében és decemberében közmeghallgatáson és 7 lakossági fórumon kaptak a derecskeiek tájékoztatást a társulatba való belépés feltételeiről és a hozzájárulás mértékéről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Víziközmű Társulatról szakemberekből és képviselőkből álló 7 fős szervező bizottság, valamint 26 főből álló meghatalmazotti csoport adott tájékoztatást. A második fordulós indulás előfeltétele, hogy az ingatlantulajdonosok 2/3-a támogassa a terveket - ugyanis csak így juthat hozzá a település a 85%-os Európai Uniós támogatáshoz.

A beruházás összértéke: kb. 3,3 milliárd Ft.
A beköthető ingatlanok száma: kb: 2800 db.
2009. január 12-ig aláírt szándéknyilatkozatok száma: 1870db
A lakossági hozzájárulás mértéke: 225. 000 Ft

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 8. 21:14
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm