24 °C Budapest

Állami önrész van, kkv önrész nincs

Pénzcentrum
2008. november 5. 13:02

A pénzügyi válság hatására bajba kerülhetnek azon kkv-k, amelyek sikeresen pályáztak EU forrásokra, mivel ha az eszközfinanszírozó cégek nem folyósítanak nekik hitelt, saját forrásból nem tudják fedezni a szükséges önrészt. A Magyar Lízingszövetség szerint az egyedüli megoldást továbbra is a zártvégű pénzügyi lízing jelentené az önrészek kifizetéseinél.

"A pénzügyi válság hatására a magyar finanszírozási szektorban olyan változások történtek, mint a forrásszűke, forrásköltségek drágulása, kockázati felár jelentős növekedése, kockázati szempontok előtérbe kerülése, növekedési nyomás csökkenése, ezzel egyidőben a kkv-k kb. 60%-nak túl alacsony a hitelminősítési besorolása , illetve megnövekedett felszámolási veszélynek van kitéve. Mindezek következtében az eszközfinanszírozó cégek alig fognak tudni kölcsönt nyújtani az elnyert támogatások önrészéhez. A kkv-k pedig saját forrásból nem tudják fedezni a teljes beruházási költség 60-70%-ára rúgó önrészt." - hangsúlyozta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

A Magyar Lízingszövetség több mint 2 éve egyeztet a Földművelési és Vidékfejlesztési, valamint a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériummal azon fáradozva, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program és a Gazdasági Operatív Program kapcsán a zártvégű pénzügyi lízing Magyarországon is használható legyen az EU társfinanszírozott beruházások önrészének megfizetéséhez. Mindezt azzal a céllal, hogy a válság hatására kialakult helyzetben a kis és középvállalkozások alacsonyabb önrésszel, százezer forintot meghaladó közjegyzői díj nélkül juthassanak ezekhez a forrásokhoz.

A Szövetség előrejelzése szerint az elmúlt egy hónapban felgyorsult nemzetközi pénzügyi válság akár teljesen megszűntetheti a hitelfelvételi lehetőséget, ezért ahhoz, hogy a kkv-k mégis hozzáférhessenek a pályázati pénzekhez az egyetlen megoldásnak a zártvégű pénzügyi lízing mutatkozik, hiszen ez a konstrukció felszámolás esetén is védi a finanszírozó cégeket.

A Magyar Lízingszövetség legfrissebb adatai szerint már a 2008-as év 3. negyedévében megfigyelhető egy 13%-os csökkenő növekedés az előző év negyedévéhez képest az eszköz finanszírozás területén, szemben a 2007-es jelentős, 23%-os növekedésével. A 2008-as negyedik negyedéves, illetve 2009-es számok - főleg a mezőgazdasági gépek esetében - erősen függnek attól, bekerül-e a pénzügyi lízing az EU pályázatokba.
Ahhoz, hogy a leginkább rászoruló kis- és középvállalkozások is eszköz alapú finanszírozáshoz juthassanak az uniós pályázatokon, a magyar jogszabályoknak kellene megváltozniuk.

Gépek, berendezések finanszírozási szegmens, 2005-2008

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Forrás: Magyar Lízingszövetség

A magyar jogszabályok sajnos a mai napig nem teszik lehetővé a pénzügyi lízing beillesztését a pályázati rendszerekbe, annak ellenére, hogy az EU állásfoglalása egyértelmű a témában, külön EK rendelet szabályozza 2004 óta, hogy akár a lízingbevevőnek, akár a lízingdíj törlesztésére közvetlenül a lízingbeadónak folyósítható a támogatás összege- mondta el a Magyar Lízingszövetség kérésére az EU Mezőgazdasági Munkacsoport vezetője.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05