Kína részt vesz a magyar fejlesztések finanszírozásában

Pénzcentrum
2008. november 4. 13:14

Együttműködési megállapodást írtak alá Budapesten a Magyar Fejlesztési Bank és a China Development Bank képviselői. A két állami tulajdonú fejlesztési bank a jövőben erősíteni kívánja kapcsolatait, elsősorban a beruházások , valamint egyes projektek finanszírozásában. Dr. Erős János, az MFB vezérigazgatója hangsúlyozta: "Két egyenrangú, bár nem azonos nagyságú bank kötött szerződést olyan időszakban, amikor a nemzetközi pénzpiaci válság következtében a bankközi és a nemzetközi banki együttműködés feltételei nehezebbé váltak. A kínai partnerrel történő társfinanszírozás révén új lehetőségek nyílnak a hazai fejlesztésekhez szükséges források bevonására, a két ország közötti dinamikus együttműködés további elmélyítésére." A szerződés aláírásának különös jelentőséget ad a jelen gazdasági feltételek mellett az a tény, hogy az együttműködés lehetőséget biztosít az MFB számára, hogy tovább bővítse a nem költségvetési, piaci forrásokra alapozó fejlesztési hiteleit. Az együttműködési szerződés adta keretek kihasználása jól beleillik abba a kormányzati és MFB stratégiába, ami a jelenlegi gazdasági viszonyok mellett növeli a vállalkozások fejlesztését szolgáló, de a piaci impulzusokat érvényesítő kedvezményes beruházási forrásokat. A kínai forrásbevonás ilyen módja példaértékű lehet. Liu Bing úr, a China Development Bank nemzetközi együttműködési kapcsolatok biztosa (a közép-európai projektfejlesztési csoport vezetője) megerősítette, hogy vizsgálják a nagyobb volumenű projektekben való társfinanszírozási lehetőségeket, a fejlesztési hitelprogramok forrástámogatását, illetve az MFB portfoliójába tartozó egyes projektek közvetett szindikált hitelekkel való finanszírozását.

Együttműködési keret-megállapodást írtak alá Budapesten a Magyar Fejlesztési Bank és a China Development Bank képviselői. A két állami tulajdonú intézmény között létrejött szerződés a kétoldalú együttműködés elmélyítését irányozza elő, amely során fejleszteni kívánják kapcsolataikat, kiemelten a beruházások kölcsönös finanszírozásában, valamint egyes projektek társfinanszírozásban történő megvalósításában.

Az MFB vezérigazgatója, Dr. Erős János az aláírást követően elmondta, hogy "két egyenrangú, bár nem azonos tőkeerejű bank kötött szerződést olyan időszakban, amikor a nemzetközi pénzpiaci válság következtében a bankközi és a nemzetközi banki együttműködés feltételei nehezebbé váltak." A vezérigazgató a megállapodás létrejöttének pozitív üzenetértékén túl kiemelte, hogy az kölcsönös előnyökkel jár mindkét fél számára. "A kínai partnerrel közös társfinanszírozás révén új lehetőségek nyílnak a hazai fejlesztésekhez szükséges források bevonására, a két ország közötti dinamikus együttműködés további elmélyítésére." - hangsúlyozta Dr. Erős János. Kína a világgazdaság egyik leghatalmasabb és továbbra is nagyon dinamikusan fejlődő gazdasága, amely több mint kétezer milliárd dolláros devizatartalékkal rendelkezik. Ennek jelentőségét a nemzetközi pénzügyi válság különösen felértékelte.

A China Development Bank nevében a szerződést aláíró Liu Bing, közép-európai projektfejlesztésért felelős csoportvezető méltatta a két ország fejlesztési bankjai között létrejött megállapodást. Megerősítette, hogy vizsgálják a nagyobb volumenű projektekben való társfinanszírozási lehetőségeket, a magyarországi fejlesztési hitelprogramok forrástámogatását, illetve az MFB portfoliójába tartozó egyes projektek közvetett szindikált hitelekkel való finanszírozását.

A szerződés a finanszírozási együttműködés mellett előirányozza a kapcsolatok elmélyítését más területeken is. A két bank rendszeressé teszi a kölcsönös információcserét az üzleti lehetőségekről a kétoldalú vállalati együttműködés elősegítése érdekében. A magyar-kínai fejlesztési banki együttműködés kiterjed közös szakmai szemináriumok szervezésére, képzési programok indítására, valamint a különféle területeken tevékenykedő szakértők tapasztalatcseréjére is.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?