7 °C Budapest

Tovább nőtt a K&H KKV bizalmi index - a legtöbben informatikába ruháznának be

Pénzcentrum
2008. október 31. 13:57

2008 harmadik negyedévében folytatódott a pozitív tendencia, és további 11 ponttal, -13 pontra nőtt a K&H kkv bizalmi index értéke. Az előző mért időszakhoz képest megfigyelhető, hogy egyre kevesebben adnának a munkavállalóknak béren kívüli juttatásokat, illetve hogy a legtöbb kkv informatikai fejlesztésekbe ruházna be, ha tehetné. Mindeközben tovább növekedett azon vállalkozások aránya, melyek reálisnak tartják, hogy EU-s támogatásokhoz jussanak hozzá. 

Mivel a 3. negyedévi K&H kkv bizalmi index felmérése 2008. szeptember 1-11. között készült, az elemzés során kapott eredményekben még nem jelentkeznek a pénzpiaci válság hatásai.

2008 harmadik negyedévében ismét jelentős mértékben javult a K&H kkv bizalmi indexe, aminek következtében -13 pontos értéken zárt. Kimagasló mértékben nőtt az EU forrásokba vetett bizalom. Míg az elmúlt negyedévben elsősorban a szolgáltatói szektor várakozásai javultak, most a másik három szektor várakozásai is közelebb kerültek a pozitív tartományhoz. A közterhekkel, gazdaságpolitikával és a hitelkamatokkal kapcsolatban az előző időszakokhoz hasonlóan továbbra is erősen negatívak a várakozások.

Jellemző, hogy a nagyobb cégek pozitívabb elvárásokkal tekintenek a jövőbe: a 100 millió forintnál nagyobb éves árbevételű cégek esetében történt tíz pontnál nagyobb mértékű javulás, míg az annál kisebb vállalkozások esetében alig változott az index.

A részindexek tekintetében megfigyelhető, hogy a vállalkozások mintegy 73 százaléka tervez valamilyen beruházást. A legkisebb beruházási hajlandóság a kereskedelemben (69 százalék) és a mikro-vállalkozásoknál (73 százalék) figyelhető meg. A legnagyobb arányban továbbra is informatikai fejlesztésekre készülnek a hazai kkv-k (44 százalék), ezt követi a gépekbe (34 százalék) és a gépjárművekbe (26 százalék) történő beruházás.

Ami a bevezetni kívánt új termékeket illeti, a kkv-k 62 százaléka új belföldi piacra szánja azokat, ami jóval alacsonyabb eredmény az előző negyedévihez képest. Az utóbbi időszakban csökkent a külföldi piacok potenciáljának megítélése, annak ellenére, hogy értéke a mezőgazdaság szektorban kiemelkedően magas, 100 százalékos.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A finanszírozási források közül jelentős növekedést mutat a belföldi banki hitelek népszerűsége, hiszen a kkv-k fele úgy nyilatkozott, hogy venne fel belföldi hitelt. Számukra jó hír, hogy az Új Magyarország Mikrohitelek immár 10 millió forint összeghatárig, akár 10 évre rendkívül kedvező feltételekkel igényelhetők a K&H fiókjaiban. Ezen kívül egyre többen, a megkérdezettek 21 százaléka számít vissza nem térítendő támogatások elnyerésére is. A mezőgazdasági szektor vállalatai rendkívül nagy arányban számítanak pályázati lehetőségekre. A jövőbeni finanszírozáshoz a külföldi banki hitelek igénybevétele az előző negyedévhez képest majdnem a duplájára emelkedett.

Tovább növekedett azoknak az aránya, akik reálisnak tartják, hogy EU-s támogatásokhoz jussanak hozzá (57 százalék a vizsgált időszakban). Az agrárvállalatok bíznak a leginkább az uniós források elnyerésében, 88 százalékuk tartja reálisnak a pályázati sikert. Ezen a téren a kereskedelmi cégek pesszimistábbak az átlagnál, aminek oka vélhetően az önerő hiányában és a gyakorlatlanságban keresendő. Az európai uniós pályázatokkal kapcsolatos erős szkepticizmus ellenére a benyújtott pályázatok átlagos száma ismét emelkedett a kkv-k körében (a legmagasabb arányban továbbra is a mezőgazdasági szektor vállalatai nyújtanak be uniós pályázatokat).

A K&H Bank és a GfK Hungária Piackutató Intézet 2004. óta méri fel negyedévente a kis- és középvállalatok (700 millió forint nettó éves árbevételt meg nem haladó társas vállalkozások) gazdasági eseményekkel kapcsolatos várakozásait. A kutatás eredményét a K&H kkv bizalmi index foglalja össze, amelynek értékét -100 és +100 között állapítják meg az eredményektől függően. Az országosan 700 vállalkozás megkérdezésén alapuló legfrissebb felmérés 2008. szeptember 1-11. között készült. A kutatás során a Bank és a kutatóintézet a kisvállalkozások vevői és szállítói kapcsolatait, a vállalati gazdálkodást, a közterhekkel kapcsolatos várakozásokat, a kormányzati gazdaságpolitika megítélését, a versenytársakat, az európai uniós terheket és lehetőségeket, a monetáris gazdaságpolitika alakulását, a munkaerőpiaccal kapcsolatos meghatározó elemeket és a bankok finanszírozási szerepvállalását vizsgálta.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem