14 °C Budapest

Vigasz a válságra: van még sikersztori

Pénzcentrum
2008. október 27. 12:00

Aki tanult vállalatokról nem létezik, hogy ne hallott volna a legendás Henry Fordról. Megragadjuk az alkalmat, hogy a ma is sikeres Ford Motor Co. névadójának sikertörténetéről közöljünk egy cikket.

Sok évig sikertelen

Egyértelműen sikeresnek tekinthető a Ford, hiszen a világ legnagyobb autógyárai között található. Mára már multinacionális világcéggé nőtte ki magát az 1903. június 16-án alapított cég. Henry Ford cége ma már nem csak Fordokat gyárt, hanem övé a Lincoln, a Mercury, a Volvo és a Mazda.

A történethez hozzá tartozik, hogy a Ford nem az első sikeres vállalkozása az 1863-ban született Henry Fordnak. Élete első kísérleti autója még 1896-ban gördült ki Detroit utcáira. 1899-ben kilép munkahelyéről és befektetőket keres Detroit Auto Co. cégéhez, a vállalkozás azonban sikertelen.

Később, a tartós munkanélküliség miatt kénytelen családjával visszaköltözni az apja házába. Mindeközben azonban saját kocsijával sikerül megvernie a kor egyik nagy versenyzőjét Alexander Wintont. Ez pedig elég ahhoz, hogy több befektetővel közösen megalapítsák a Henry Ford nevet viselő céget 1901-ben. Ez az elhatározás azonban nem tart sokáig, a következő évben kilép a cégből Ford, amely Cadillac néven működik tovább.

1903-ban azonban megalakul a Ford Motor Co., a Malcolmson csoport támogatásával. Az első, A modell elkészül a bérelt üzemben. A vállalkozás olyan sikeres, hogy már a következő évben megépülhet a saját üzem, sőt, 1906-ban a Ford felvásárolja az Olds, a Buick és a Cadillac márkákat. Ennek köszönhetően az Egyesült Államok piacelső autógyárává válik, s Henry Ford lesz a cég elnöke, s többségi tulajdonosa.

Megérkezik a T-modell

A legendás, s világszerte ismert T-modellt végül 1908-ban mutatják be. A sikeren nincs mit csodálkozni, hiszen a kocsi korszakalkotó volt, korának körülményeihez képest addig elérhetetlen csúcssebességre volt képes, akár 70 km/órával száguldozhattak a büszke tulajdonosok. A modell sorozatgyártása csupán 1912 októberében kezdődik meg. 1914-ben a Ford összesen 308 162 autót gyártott, ami több volt, mint a többi gyár összes termelése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Még ugyanebben az évben vezették be egy intézkedést, amely egyáltalán nem vetette vissza a kocsi népszerűségét. A termelés minél simábbá tétele érdekében megszüntették a piros, a kék, a zöld és a szürke modellek gyártását. Henry Ford szavaival élve a T-modell minden színben elérhető, amennyiben az a szín a fekete.

Mindenesetre a színekről való lemondás kifizetődővé vált a vásárlóknak, ugyanis a méretgazdaságosság következtében a modell idővel egyre olcsóbbá tudott válni. Míg kezdetben 825 dollárért (177 ezer forintért) lehetett hozzájutni, 1924 októberére már csupán 260 dollárba (57 ezer forintba) került.

Véget ért egy korszak

A termelés alatt több módosítás is történt a modellen, így például 1919-től már elektronikus indítással is elérhető volt a kocsi. Ennek ellenére több mint 15 millió darab eladott T-modell után 1927 májusában leállították a modell termelését. 5 hónappal később léptek piacra egy teljesen új kocsival.

Nem csak a földön...

Arról már kevesebb anekdota szól, hogy Henry Fordnak nem csupán az autóipar köszönhet kiemelkedően sokat, hanem a légi közlekedés is, ugyanis 1925-ben építette meg a legelső 196-os Ford Tri-Motor repülőgépet, mely az első olyan vasmadár volt, amely a légi közlekedésben, mint utasszállító volt jelen.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm