11 °C Budapest

Két magyar cég is az élvonalban

Pénzcentrum
2008. október 15. 08:40

Ez a harmadik egymást követő év, hogy a Deloitte közép-európai Technology Fast 50 versenyének díját a lengyel szoftverfejlesztő és integrátor, a Blue Media nyerte, amely lenyűgöző, tízezer százalék feletti növekedést produkált a vizsgált időszakban. A legjobb tíz közé idén két magyar cég, az Alerant Informatikai Zrt., és az Onlinet Kft. is bekerült.

Karli Péter, a Deloitte Pénzügyi tanácsadás üzletága Technológia, Média és Telekommunikáció iparági ügyfelekre szakosodott munkacsapatának igazgatója elmondta: A közép-európai Technology Fast 50 az elmúlt öt év árbevétel-növekedése alapján évente rangsorolja a leggyorsabban fejlődő közép-európai technológiai vállalatokat. Az idei rangsor az eddigi legváltozatosabb, hiszen összesen kilenc ország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Horvátország, Szerbia, Észtország és Magyarország vállalatait tartalmazza.
Karli Péter kiemelte: Az idei Fast 50 listára összesen tizennégy magyar vállalat került fel, és ezzel hazánk a régió élén áll, hiszen az erős "mezőnyben" Csehország tizenhárom, Lengyelország pedig kilenc vállalattal képviselteti magát a listán. Az első helyen, sorban harmadszor a lengyel Blue Media végzett, pontosan 10.027 százalékos növekedéssel. 

A magyar vállalatokat a legjobb tíz között az üzleti informatikai alkalmazások integrációjával foglalkozó Alerant Informatikai Zrt., illetve az ügyfélhívó-rendszerek és információs terminálok gyártásával, kereskedelmével és üzemeltetésével foglalkozó Onlinet Kft. is képviseli az idén. Az Alerant 3.677 százalékos, míg az Onlinet 2.233 százalékos árbevétel-növekedést produkált az elmúlt öt éves időszakban - tette hozzá a Deloitte szakértője.


Karli Péter, a Technológia, Média és Telekommunikáció iparági munkacsoport közép-európai igazgatója kiemelte: Az idei listán szereplő Fast 50 vállalatok átlagos növekedése 1.271 százalék volt, ami a verseny történetében az eddigi legmagasabb. A Fast 50 cégek közel felét a szoftvergyártó vállalatok adják, ők a teljes ranglista 24 helyét foglalják el. A szoftvercégek dominanciája ma tehát még egyértelmű, de jövőre már várhatóan felzárkóznak hozzájuk az internet-szolgáltatók is. Ennek oka, hogy az internet-szektor idővel számos szoftver-alkalmazást hasznosít, és itt a felhasználók száma továbbra is jelentős növekedést mutat Közép-Európában.


A Deloitte szakértője elmondta: Ahhoz, hogy egy vállalat indulhasson a versenyen, számos feltételnek kell eleget tennie. Éves árbevételének például az elmúlt öt év (2003-2007) mindegyikében el kell érnie az 50 ezer eurót, egy közép-európai országban kell székhellyel rendelkeznie, saját fejlesztésű technológiát kell létrehoznia, illetve jelentős összeget kell kutatás-fejlesztési tevékenységre fordítania. Az indulás alapvető kritériuma továbbá, hogy a jelentkezők nem lehetnek stratégiai nagyvállalatok többségi tulajdonában lévő leányvállalatok. Az indulás részletes feltételei megtalálhatók egyébként a www.deloitte.com/fast50ce oldalon is. 


A Fast 50 versenyre jelentkezők részvételi jogosultságát a Deloitte képviselői a jelentkező vállalatok által átadott pénzügyi kimutatásokban szereplő árbevétel-adatok összehasonlítása útján ellenőrzik. A Deloitte nem auditálja a vállalatokat, és nem elemzi a pénzügyi helyzetüket - mondta Karli Péter.

CEO-felmérés

Karli Péter az éves rangsorolás részeként, ügyvezetők körében végzett felmérés eredményeit ismertetve elmondta: A felmérés azt mutatja, hogy a vállalatoknak az elmúlt években szinte ugyanazokkal a kihívásokkal kell szembe nézniük, hiszen a Fast 50 cégek vezetői 54 százaléka számára - ami némi növekedést mutat a tavalyi 51 százalékhoz képest - a jól képzett munkaerő felkutatása, alkalmazása és megtartása jelenti a legnagyobb kihívást működésük során.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ügyvezetők körében végzett felmérés ugyanakkor jelzi, hogy a vállalatvezetőkre új kihívások is várnak. Ilyen például a hatékony vállalatirányítás kialakítása, illetve a kellő piaci tájékozottsággal járó megfontoltság megszerzése. A felmérésből kiderül, hogy a vállalatvezetők is tudják: egyre komplexebb feladattá válik a működés a közép-európai technológiai iparágban - tette hozzá a Deloitte szakértője.

A Central European Technology Fast 50 top 10 vállalata:


Rising Stars

Karli Péter elmondta: A "Rising Stars" kategóriában magas potenciállal rendelkező fiatal vállalatok versenyeznek, amelyek korunknál fogva még nem tudnak megfelelni az öt éves működés feltételének. Ezeket a cégeket 3-5 éve alapították, éves árbevételük az elmúlt három év mindegyikében meghaladta a 30 ezer eurót, ettől eltekintve viszont számukra is a Technology Fast 50 kiírás egyéb követelményei a mérvadóak.


A 'Rising Stars' kategóriát az elmúlt három évben a magyar navigációs szoftver-fejlesztő, a Nav N Go uralta, 7.838 százalékos növekedésével. Ezzel a kivételes teljesítménnyel a vállalat jó eséllyel pályázhat a jövőbeli Fast 50 rangsor vezető helyére - mondta Karli Péter, a Deloitte szakértője.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm