15 °C Budapest

Mit vesz a magyar? Cipőt és ruhát...

Pénzcentrum
2008. szeptember 24. 09:36

A változatlan áron számított kiskereskedelmi termékforgalom 2008 júliusában 1,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az értékesítés volumene azonban az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal mérséklődött - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.


2008 első hét hónapja során összesen 3447 milliárd forint értékű árut forgalmaztak az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben. Az első hét hónapban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma 1,5 százalékkal, júliusban pedig 1,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

Júliusban az eladások jelentős részét (92%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 1,6%-kal mérséklődött, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 0,9%-kal növekedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem júniusi forgalmának volumene lényegében nem változott az előző havihoz képest.


A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első félévben 2,6%-kal, júliusban 2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Júliusban csupán a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek változatlan áras forgalma csökkent, míg a többi üzlettípusban emelkedett az értékesítés volumene az előző év azonos hónapjához képest. Az előző évi bázishoz képest a legnagyobb mértékben a textil-, ruházati- és lábbeliüzletek növelték eladásaikat. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma júliusban 0,1%-kal elmaradt a júniusitól.


Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2008. júliusban - naptárhatástól megtisztított adatok alapján - az Európai Unió 27 tagállamában és az eurózóna országaiban egyaránt elmaradt az előző év azonos havitól. A csökkenés mértéke az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,1%-os, az eurózóna országaiban 2,8%-os volt. A tagállamok közül kimagaslóan növekedett (18,4%) a kiskereskedelmi forgalom Romániában, a legnagyobb visszaesést Lettországban mérték (8,5%).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04