12 °C Budapest

Szabaduljunk meg a körbetartozástól: újra

Pénzcentrum
2008. szeptember 18. 09:15

Újra nekifut a kormány annak a tervnek, hogy megtisztítsa a közbeszerzéseket a körbetartozásoktól. Külön listát is vezet majd az APEH, hogy az alvállalkozó igazolni tudja majd adott kifizetés felett, hogy nincs tartozása - adja hírül a Napi Gazdaság.

Éppen egy évvel ezelőtt próbálkozott már valami olyasmivel a kormány, mint amelyet a holnap beterjesztendő adócsomag tartalmaz a közbeszerzési eljárások szereplőinek feladatairól és kötelezettségeiről. Ez lényegében lehetetlenné tenné, hogy megbízhatatlan vállalkozások a pénzükhöz jussanak a tartozások megfizetése nélkül.

A terv szerint egy vállalkozó csak akkor teljesíthetné alvállalkozójával szemben a havi 200 ezer forintot meghaladó kifizetéseket, ha az alvállalkozó igazolni tudja, hogy nincs köztartozása, behajthatatlan tartozása, nem áll felszámolás, végelszámolás vagy csődeljárás alatt. Ezt kétféleképpen teheti meg, egyrészt elektronikus úton kérhet az adóhatóságtól egy együttes nemleges igazolást.

Az igazolás a tényleges kifizetés időpontjában nem lehet harminc napnál régebbi. Ezt nem csupán egyszer lehet felhasználni 30 nap alatt, amíg a dokumentum érvényes, több vállalkozásnak is be lehet mutatni. Nem kell viszont az adóhatóság igazolását kérni amennyiben a vállalkozó több közbeszerzés teljesítésében van jelen alvállalkozóként, ekkor felvetetheti magát a köztartozásos minősített adatbázisba is.

Ez egy újonnan bevezetendő lista, melyet az adóhatóság fog kezelni, s azt tartalmazza, hogy az elmúlt hónap utolsó napján nem volt az érintett cégnek köztartozása, behajthatatlan tartozása és nem áll fizetésképtelenségi eljárás alatt. Az igazoláshoz képest ennek a módszernek az előnye, hogy azt az adóhatóság rendszeresen, minden hónap 10-én frissíti, azaz csak egyszer kel bejelentkeznie a vállalkozásnak, utána már automatikus a rendszer.

A fővállalkozó köteles visszatartani a kifizetést, ha az alvállalkozóval gondok vannak, ellenkező esetben akár rajta hajthatják be a tartozást. A visszatartás nem vonatkozhat az áfára, azzal ugyanis mindenképpen el kell számolniuk a feleknek. A visszatartás csak arra az összegre vonatkozhat, amekkorára a tartozás mértéke rúg. Amennyiben a megbízás értéke 300 ezer forint, az alvállalkozó köztartozása pedig 200 ezer forint, úgy a fővállalkozó 100 ezret kifizethet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ugyanezt az eljárást kell akkor is alkalmazni, ha a szerződő felek kapcsolt vállalkozások, ekkor ugyanis az egyetemleges felelősség a kapcsolt vállalkozások mindegyikére érvényes, nem csupán arra az egyre, amelyik a megállapodást kötötte.

Az igazoláskérési kötelezettség nem csupán a fő- és alvállalkozók közötti viszonyra alkalmazandó, hanem az ajánlatkérőre és a nyertes ajánlattevőre egyaránt. A különbség csupán annyi, hogy az ajánlatkérőre nem vonatkozik a visszatartási kötelezettség és az egyetemleges felelősség sem.

Mindezek után már csak az a kérdés, hogy vajon most sikeres lesz-e a szigorú kifizetési rendszer a közbeszerzéseknél. Tavaly ugyanis a március elsejei hatályba lépés hatalmas elégedetlenséget szült. Alapvető kifogás volt például, hogy miért kell egy vállalkozásnak adóbehajtási feladatokat ellátnia. Az egyéb eljárásbeli problémák miatt később szeptemberre halasztották a jogszabály hatályba lépését, ám végül teljesen el is álltak ettől.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?