Szabaduljunk meg a körbetartozástól: újra

Pénzcentrum
2008. szeptember 18. 09:15

Újra nekifut a kormány annak a tervnek, hogy megtisztítsa a közbeszerzéseket a körbetartozásoktól. Külön listát is vezet majd az APEH, hogy az alvállalkozó igazolni tudja majd adott kifizetés felett, hogy nincs tartozása - adja hírül a Napi Gazdaság.

Éppen egy évvel ezelőtt próbálkozott már valami olyasmivel a kormány, mint amelyet a holnap beterjesztendő adócsomag tartalmaz a közbeszerzési eljárások szereplőinek feladatairól és kötelezettségeiről. Ez lényegében lehetetlenné tenné, hogy megbízhatatlan vállalkozások a pénzükhöz jussanak a tartozások megfizetése nélkül.

A terv szerint egy vállalkozó csak akkor teljesíthetné alvállalkozójával szemben a havi 200 ezer forintot meghaladó kifizetéseket, ha az alvállalkozó igazolni tudja, hogy nincs köztartozása, behajthatatlan tartozása, nem áll felszámolás, végelszámolás vagy csődeljárás alatt. Ezt kétféleképpen teheti meg, egyrészt elektronikus úton kérhet az adóhatóságtól egy együttes nemleges igazolást.

Az igazolás a tényleges kifizetés időpontjában nem lehet harminc napnál régebbi. Ezt nem csupán egyszer lehet felhasználni 30 nap alatt, amíg a dokumentum érvényes, több vállalkozásnak is be lehet mutatni. Nem kell viszont az adóhatóság igazolását kérni amennyiben a vállalkozó több közbeszerzés teljesítésében van jelen alvállalkozóként, ekkor felvetetheti magát a köztartozásos minősített adatbázisba is.

Ez egy újonnan bevezetendő lista, melyet az adóhatóság fog kezelni, s azt tartalmazza, hogy az elmúlt hónap utolsó napján nem volt az érintett cégnek köztartozása, behajthatatlan tartozása és nem áll fizetésképtelenségi eljárás alatt. Az igazoláshoz képest ennek a módszernek az előnye, hogy azt az adóhatóság rendszeresen, minden hónap 10-én frissíti, azaz csak egyszer kel bejelentkeznie a vállalkozásnak, utána már automatikus a rendszer.

A fővállalkozó köteles visszatartani a kifizetést, ha az alvállalkozóval gondok vannak, ellenkező esetben akár rajta hajthatják be a tartozást. A visszatartás nem vonatkozhat az áfára, azzal ugyanis mindenképpen el kell számolniuk a feleknek. A visszatartás csak arra az összegre vonatkozhat, amekkorára a tartozás mértéke rúg. Amennyiben a megbízás értéke 300 ezer forint, az alvállalkozó köztartozása pedig 200 ezer forint, úgy a fővállalkozó 100 ezret kifizethet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ugyanezt az eljárást kell akkor is alkalmazni, ha a szerződő felek kapcsolt vállalkozások, ekkor ugyanis az egyetemleges felelősség a kapcsolt vállalkozások mindegyikére érvényes, nem csupán arra az egyre, amelyik a megállapodást kötötte.

Az igazoláskérési kötelezettség nem csupán a fő- és alvállalkozók közötti viszonyra alkalmazandó, hanem az ajánlatkérőre és a nyertes ajánlattevőre egyaránt. A különbség csupán annyi, hogy az ajánlatkérőre nem vonatkozik a visszatartási kötelezettség és az egyetemleges felelősség sem.

Mindezek után már csak az a kérdés, hogy vajon most sikeres lesz-e a szigorú kifizetési rendszer a közbeszerzéseknél. Tavaly ugyanis a március elsejei hatályba lépés hatalmas elégedetlenséget szült. Alapvető kifogás volt például, hogy miért kell egy vállalkozásnak adóbehajtási feladatokat ellátnia. Az egyéb eljárásbeli problémák miatt később szeptemberre halasztották a jogszabály hatályba lépését, ám végül teljesen el is álltak ettől.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35