11 °C Budapest

Jó úton halad a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése

Pénzcentrum
2008. szeptember 10. 13:02

Jelentősen egyszerűbb és olcsóbb is lett vállalkozást indítani és működtetni Magyarországon az elmúlt években. Erről tanúskodik a Világbank ma nyilvánosságra hozott jelentése, amely szerint hazánk egy év alatt kilenc helyet javítva az 50-ről a 41. helyre került az üzleti környezet minőségét jelző, 181 országot tartalmazó rangsorban. Ez az eredmény azt jelzi, hogy sikeresek az adminisztrációs terhek csökkentésére hozott kormányzati intézkedések, az erre vonatkozó program jó úton halad.

A kormány deregulációs programja nyomán az elmúlt években jelentősen egyszerűsödtek hazánkban a vállalkozások indításával és működtetésével kapcsolatos szabályok, és csökkentek ezek adminisztrációs költségei. Ennek ellenére a magyar cégek ilyen jellegű kiadásai még ma is mintegy kétszer akkorák, mint az az unióban általánosan jellemző.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter idén júniusban egy vállalkozói fórumon ezzel kapcsolatban elmondta: "Nem egy túlzott állami bürokráciát, hanem saját magát és munkavállalóit kell eltartania a vállalkozásoknak." - majd hozzátette - "Adminisztrációra évi 750 milliárd forinttal költenek többet a hazai vállalkozások, mint európai társaik. Az a célunk, hogy ezt a terhet minél hamarabb levegyük a vállalkozások hátáról". A kormány ennek megfelelően folytatja tovább az adminisztrációs és adóterheket csökkentő deregulációs programját.

A Világbank jelentésének nyár eleji lezárása óta is jelentős változások történtek hazánkban a szabályozások egyszerűsítéséért. Az építésügyi szabályozások területén például a kormány azóta elfogadta az építésügyi eljárásokat gyorsító intézkedéscsomagot, amelyhez több mint 30 jogszabályt módosított. Ez a következő évi Világbanki jelentésben további előrelépést jelent majd hazánknak.

Az idén nyáron létrehozott Gazdasági Egyeztető Fórum is az üzleti környezet további fejlesztését, az ország versenyképességének növelését szolgálja, fórumot biztosítva a hazai vállalkozásoknak a kormánnyal való érdemi párbeszédre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Világbank mai jelentése megerősíti az Ernst & Young nemrégiben nyilvánosságra hozott elemzését is, amelyben a szervezet Magyarországot Európa 7. legvonzóbb befektetési célpontjaként azonosította.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?