Támadás a Tesco ellen: túl olcsó a csontos tarja

Pénzcentrum
2008. szeptember 2. 08:30

A Kelet-magyarországi Húsosok Kereskedelmi Kft. (KMHK) versenyhivatali feljelentést sürget a Tesco ellen, mivel a cég szerint az áruházlánc irreálisan olcsón értékesít bizonyos húsipari termékeket, s ezzel lenyomja a hazai termékek árát - írja a Világgazdaság.

Fazekas József, a KMHK elnök-ügyvezetője elmondta, a társaság azt kéri a piaci szereplőket tömörítő Vágóállat és Hús Terméktanácstól (VHT), hogy vizsgálja ki az ügyet, s tegye meg a szükséges lépéseket a Gazdasági Versenyhivatalnál.

A KMHK információi szerint a Tesco a csontos tarja kilóját 699 forintos kiskereskedelmi áron adja, azonban e terméket nem árusíthatná ilyen áron, mivel a kilónkénti átadási tőkehúsár jelenleg 680-690 forint körül tartózkodik. A valós fogyasztói ár 900 forint körüli lenne.

Iparági szakértők szerint nem kizárt, hogy az áruházlánc beszerzési ár alatt értékesített, vagy irreálisan alacsony, 580 forint körüli átadási árat "kényszerített" egyes beszállítókra. Menczel Lászlóné, a VHT titkára elmondta, jogászok segítségével vizsgálják az ügyet. A versenyjogi szakértők önmagában azonban nem tartják kifogásolhatónak, ha az üzletlánc akciókat hirdet.

Hackl Mónika, a Tesco szóvivője kijelentette, nem igaz, hogy a beszerzési ár alatt értékesítik a húsokat. Az áruházlánc nagyobbrészt hazai termékeket kínál, s viszonylag kisebb, 10-20 százalék a külföldről származó termékek aránya.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Fazekas szerint a kereskedők árleszorító politikája mára veszélyes helyzetet teremtett, mivel a cégek nagy része deficitessé vált. Az indokolt áremelések elmaradtak, miközben a sertésfelvásárlási árak kilónként 350-360 forintra nőttek, s eközben az energia is jelentősen drágult. Emiatt a sertésvágó és feldolgozó cégek mindegyike 10-100 millió forintos veszteséget szenvedett el idén.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20