26 °C Budapest

Mindenkinek csigát - kétezer tonnányit

Pénzcentrum
2008. augusztus 26. 09:15

Jó szezont zártak az éticsiga-gyűjtők és feldolgozók. Az átvevők az idei évben 75-100 forintot adtak idén egy kiló éti csigáért, a feldolgozók pedig ennek kétszereséért vették át - tudósít a Napi Gazdaság.

Az esős nyárnak köszönhetően a gyűjtők 1980 tonna éti csigát szedtek össze, s adtak át a felvásárlóknak a tíz hétig tartó szezon alatt. Az éti csiga ugyan védett állat, azonban korlátozott mennyiségben gyűjthető, a környezetvédelmi tárca 1993 óta évei 2000 tonna begyűjtését engedélyezi, a felvásárlását az Éticsiga Terméktanács (ÉTT) szervezi meg szerte az országban, 1500-1800 átvevőhelyen.

Pacs István, az ÉTT elnökének elmondása szerint a begyűjtött állatok körülbelül felét itthon dolgozzák fel, míg a másik felét még élő állapotban exportálják. Feldolgozással itthon a zalaszentgróti csigafeldolgozó és egy vajai vállalat foglalkozik, előbbi évi 700, utóbbi évi 300 tonnát vesz át.

Egy kiló ehető csigahús 4,0-4,5 kiló élő állatból nyerhető, a ház és a belek eltávolítását követően. A csigákat egyenként kell kézbe venni, vagyis a folyamat nem gépesíthető, ráadásul a folyó vízben tartják őket, így a feldolgozás rendkívül munka- és energiaigényes, Kovács Miklós, a Zöld Csiga Kft. ügyvezetője szerint emiatt kerülhet több ezer forintba egy tucat előkészített és befűszerezett mirelit csiga a hipermarketekben.

Nem csupán az összes begyűjthető állat súlyát, hanem az egyes állatok méretét és a gyűjtés helyét és idejét is korlátozza a környezetvédelmi tárca. A legtöbb évben sikerül megközelíteni a 2000 tonnás kvótát, bár a tavalyi száraz nyáron a begyűjtött mennyiség még az 1500 tonnát sem érte el.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A csiga választékbővítő fogásként minden igényesebb nyugat-európai étterem és szálloda étlapján szerepel, s Magyarországon is kapható, igaz, a hazai fogyasztás elhanyagolható. Nagyobb mennyiségben francia nyelvterületeken, s Olaszország északi részén fogyasztják az éti csigát.

A Magyarországon összegyűjtött csiga felét élő állatként elsősorban Görögországba, a délszláv államokba, vagy Törökországba exportálják, ahonnan feldolgozás után kerül a célországokba. Nyugat-Európában már vannak olyan államok, ahol már csupán saját fogyasztásra gyűjthetőek, olyannyira megcsappant az állomány.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?