19 °C Budapest

"Egyenes Út Mindenkinek": 16 milliárd forint akadálymentesítésre

Pénzcentrum
2008. július 18. 14:51

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egy egész napos rendezvényen mutatja be az uniós pályázati lehetőségeket sikeresen felhasználó civil szervezeteket és az akadálymentesítést szolgáló, európai uniós forrásból megvalósuló, beruházásokat. Az "Egyenes Út Mindenkinek" napon 2008. július 19-én szombaton 10-től 19 óráig várják az érdeklődőket a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. A szakmai programok mellett a civil szervezetek bemutatkozása, gyermek és családi programok, Ability Park és sztárfellépők várják az érdeklődőket az ingyenesen látogatható rendezvényen.

Az esélyegyenlőség elvének fontos része az egyenlő elérhetőség elve, aminek mérföldköve a közhivatalok, állami vagy önkormányzati fenntartású intézmények akadálymentesítése. Az Egyenes Út elképzelés ezért a társadalmi igazságosságot, az esélyegyenlőséget jelenti.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt figyelmet fordít a fogyatékossággal élő emberek életkörülményeinek javítására. Az ÚMFT-ben a 2007-2008-as időszakban mintegy 16 milliárd forint áll rendelkezésre akadálymentesítési célokra. A pályázat a komplex akadálymentesítést támogatja azaz:

1) A fizikai akadályok lebontását, az épített környezet akadálymentes kialakítását. Ennek során a pályázó olyan megoldásokat alkalmaz, melyek segítségével az épületben lévő funkciók, épületrészek akadálymentes elérése is megoldottá válik.

2) Bármely fogyatékkal élő ember tájékozódását, eligazodását, kiszolgálását segítő, támogató eszközök elérhetővé tétele, valamint információs-kommunikációs akadálymentesítési átalakítások alkalmazása (pl.: tapintható térkép, információs pult, honlap akadálymentesítése, a szervezet tevékenységét bemutató ismertető füzetek kiadása könnyen érthető formában), akadálymentes munkahely kialakítása.

A lehetőségek kihasználásához azonban szükség van azon civil szervezetekre és kezdeményezésekre is, melyek sikeresen élnek az uniós pályázati lehetőségekkel. A civil szféra megerősödése, önállósulása igen fontos a társadalom egésze szempontjából. Az Egyenes Út itt azt jelöli, hogy a civil szférának lehetőséget teremtünk arra, hogy céljaik felé egyenes út vezethessen.

Az "Egyenes Út Mindenkinek" koncepció intézkedéseinek célja a komplex, azaz fizikai és kommunikációs akadálymentesítés. Az egyenlő esélyű hozzáférés egyben a fogyatékos emberek életminőségének a javítását, és a közszolgáltatásokhoz történő egyenlő esélyű hozzáférésüket is jelenti.

Ezzel a fogyatékossággal élő személyeknek könnyebbé válik az önálló ügyintézés, de az egyenlő esélyű hozzáférést nyújtó környezet nem csak a fogyatékos személyek életkörülményeit javítja, hanem az időskorú, a beteg, vagy pl. az éppen babakocsit használó társaink mindennapjait is megkönnyíti.

Az egész napos eseményen 30 civil szervezet mutatkozik be programjával, a civil színpadon látványos bemutatók során ismerkedhetünk meg a szociális és a kulturális területen jártas szervezetek munkájával.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A civil szervezeteknek szóló szakmai bemutatók és előadások, valamint az akadálymentesítési törekvéseket bemutató programok mellett, zenés és szórakoztató programokkal, sportolási lehetőségekkel várnak minden résztvevőt és érdeklődőt.

Az esélyegyenlőség jegyében a helyszínen mindenkinek lehetősége nyílik a fogyatékossággal élők tipikus élethelyzeteit (az Ability Park segítségével) és jellemző sportágait - pl.: csörgőlabda, kerekesszékes kosárlabda - kipróbálni.

E mellett számos további programmal (Civil Játszóház, gyermek akadálypálya, egyéb sportos programok) is várják a résztvevőket. A rendezvény látogatása ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A rendezvényt az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem