Új balatoni szálláshelyek fogyatékkal élőknek

Pénzcentrum
2008. június 5. 12:29

Az I. Nemzeti Fejlesztési Terve Regionális Operatív Programja (I. NFT-ROP) keretében megvalósult beruházás során egy teljesen új, 728 négyzetméteres, 29 szobás épületet emeltek, melyben 49 szállásférőhelyet alakítottak ki. A projektgazda a több mint 51 millió forintos vissza nem térítendő forrás segítségével (összesen több mint 102 millió forintból) 40 méter akadálymentesített utat, illetve egy rámpát is épített, így az épület közvetlenül, akadálymentesen megközelíthető, és a földszinten található szobák mind igénybe vehetők mozgássérültek számára is. Minden szobához szociális blokk tartozik, és a vendégek ezentúl szauna-gőzfürdőt, masszázsmedencét és feszített víztükrű medencét is igénybe vehetnek. Sőt, az üzemeltető kerékpáros és gyalogos túrákat is szervez nekik.

Európai uniós forrásból bővültek a fogyatékkal élők szálláshelyei a Balaton mellett. A fonyódi tóparton, több mint 51 millió forint uniós támogatásból megvalósult beruházás közel félszáz fogyatékkal élő látogató számára tette elérhetővé a Balaton-parti turisztikai központ, korábban nehezen hozzáférhető szolgáltatásait - így a többi között a szaunát, a medencét, vagy a kerékpárt túrákat.
Az így létrejött reális piaci igényekre épülő, de egyben magas szintű fogadási feltételeket biztosító idegenforgalmi centrum 2 új munkahelyet is teremt, s a beruházó számításai szerint az első évben 4000 látogatót fog vendégül látni.

A projektgazda az esélyegyenlőség szempontjait is figyelembe vette - mind a tervezés, mind a megvalósítás során. Az építészeti kialakítás mellett a dolgozók szakértelme is segíti a hátrányos helyzetűek számára is elérhető szolgáltatások nyújtását. A nőket, romákat, fogyatékkal élőket érdekvédő szervezeteiken keresztül éri el a vállalkozás, így biztosítva számukra a tájékoztatást. A környezeti fenntarthatóság kapcsán elmondható, hogy a projekt egyértelműen a kevés anyag- és energiafelhasználással járó fogyasztás irányába mutat. Az ökoturizmust kiszolgáló panzió ismérve nem elsősorban a luxus, hanem az alapvető szolgáltatások magas színvonalú biztosítása. A fűtési rendszer földgázhasználó, de szerepet kap a megújuló természeti erőforrások alkalmazása is, a használati melegvizet ugyanis napkollektorok segítségével állítják elő.

A projektgazda ZSO-LI Kft. mellett a projekt sikeres megvalósítását az I. NFT-ROP pályázati program menedzselését végző Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség és Váti Kht. segítette elő.

A 2004-2006. közötti I. Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében a Dél-dunántúli régióban 91 pályázó összesen közel 17 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott hozzá. A pályázóknak a szerződéskötésüktől két év állt rendelkezésükre a vállaltak megvalósítására, amely azt jelenti, hogy az utolsó I. NFT-ROP-os projektek idén zárulnak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 2007-2013-as időszakban folytatódnak az EU-s fejlesztési programok. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében a Dél-dunántúli Operatív Program (DDOP) 2013-ig 224 milliárd 800 millió forint fejlesztési forrással segíti elő a térség fellendítését. Ebből csak a turizmus fejlesztésére több mint 38 milliárd forint áll rendelkezésre.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18