13 °C Budapest

Kárt okozó kánikula

Pénzcentrum
2008. július 9. 09:15

Az egészségügyi következményeken kívül anyagi károkat is okozhat a tartós kánikula, ami elsősorban a nehéz fizikai munkát végzők kötelező pihenőideje miatt jelent kieső órákat - írja a Napi.

Az egyre gyakrabban elrendelt hőségriadó leginkább az építővállalkozásokat érinti kellemetlenül, ugyanis a hatályos rendelkezések alapján 31 fok felett óránként akár 45 perc pihenőidőt is kötelező adni.

A Strabagnál, a lap értesülései szerint eddig sikerült csúszás nélkül végezni a munkálatokat, ehhez azonban az kell, hogy egy cég megfelelő számú alkalmazottal rendelkezzen. A hőség miatt gyakran hétvégén hívják be a munkásokat a hétközbeni csúszások behozására.

A hőségriadó esetén elrendelt szabályok betartását az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) ellenőrzi, akinek joga van akár azonnali munkabeszüntetést is elrendelni. Természetesen vannak olyan vállalkozások (lásd. Strabag), melyek maguk is ellenőrzik az előírások betartását, hiszen nekikm is érdekük, hogy a nagy melegben a csökkent koncentrációs képesség ellenére is minőségi munkát végezzenek alkalamazottai.

Hőségriadót először 2005-ben rendeltek el, tavaly már három alkalommal kellett intézkedéseket hozni a meleg miatt, amiről hazánkban az országos tiszti főorvos dönthet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm