Kárt okozó kánikula

Pénzcentrum
2008. július 9. 09:15

Az egészségügyi következményeken kívül anyagi károkat is okozhat a tartós kánikula, ami elsősorban a nehéz fizikai munkát végzők kötelező pihenőideje miatt jelent kieső órákat - írja a Napi.

Az egyre gyakrabban elrendelt hőségriadó leginkább az építővállalkozásokat érinti kellemetlenül, ugyanis a hatályos rendelkezések alapján 31 fok felett óránként akár 45 perc pihenőidőt is kötelező adni.

A Strabagnál, a lap értesülései szerint eddig sikerült csúszás nélkül végezni a munkálatokat, ehhez azonban az kell, hogy egy cég megfelelő számú alkalmazottal rendelkezzen. A hőség miatt gyakran hétvégén hívják be a munkásokat a hétközbeni csúszások behozására.

A hőségriadó esetén elrendelt szabályok betartását az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) ellenőrzi, akinek joga van akár azonnali munkabeszüntetést is elrendelni. Természetesen vannak olyan vállalkozások (lásd. Strabag), melyek maguk is ellenőrzik az előírások betartását, hiszen nekikm is érdekük, hogy a nagy melegben a csökkent koncentrációs képesség ellenére is minőségi munkát végezzenek alkalamazottai.

Hőségriadót először 2005-ben rendeltek el, tavaly már három alkalommal kellett intézkedéseket hozni a meleg miatt, amiről hazánkban az országos tiszti főorvos dönthet.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?