36 °C Budapest

Mi nem veszítettünk uniós pénzt

Pénzcentrum
2008. június 30. 08:45

Az uniós tagállamok a tavalyi év során 227 millió eurót veszítettek el végleg azzal, hogy nem költötték el a 2000-2006-os költségvetési időszakban rendelkezésükre álló összeget, így az uniós források jobb felhasználását sürgette Dalia Grybauskaite költségvetési biztos - tudósít a Napi Gazdaság.

A szabályok értelmében amennyiben valaki nem használja fel két éven belül az adott évben folyósított pénzt, az elvész. A 15 régi tagállam közül csupán Írország és Finnország nem veszített pénzt, miközben a 2004 után csatlakozottak közül csupán két ország veszített: Szlovénia 0,2, illetve Szlovákia 1,4 millió eurót.

Hazánk a 2004 és 2006 között rendelkezésre álló felzárkóztatási támogatások 67 százalékát, a strukturális támogatásoknak pedig mintegy 92 százalékát használta fel ez év közepéig, de még a többihez is hozzájuthat.

A huszonhét tagállam tavaly összesen 114 milliárd eurót költött el, ebből 44 milliárd jutott a gazdasági növekedés támogatására, ami már meghaladja a mezőgazdasági támogatásokra kifizetett 43 milliárdot. Franciaország, Spanyolország, Németország és Olaszország a teljes összeg több mint felét kapta, az új tagállamok részaránya ugyanakkor növekvőben van, míg 2006-ban a büdzsé 12,9 százaléka, addig 2007-ben a 17 százaléka jutott rájuk.

Hazánk tavaly 2,4 milliárd euro támogatást kapott. Az újak közül Lengyelországnak jutott a legtöbb forrás, 7,8 milliárd euro, amely a teljes költségvetés 7,4 százaléka.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?