15 °C Budapest

Egy új fejlődési szakasz - milliárdok fejlesztésre

Pénzcentrum
2008. április 23. 11:15

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) új fejlődési szakaszba lépett, 2007-től 2011-ig új stratégiát fogalmaztak meg, amelyben már az Európai Unió elvárásainak is megfelelő célkitűzéseket tudtak kialakítani. A vállalat egy komoly átszervezésen esett át, átláthatóbbá vált a szervezet jó úton tartanak afelé, hogy nagy infrastrukturális támogatásában és a kis és középvállalkozások fejlesztésében részt vegyen, szoros együttműködésben a bankrendszer tagjaival - értékelte Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter az MFB tevékenységét a mai sajtótájékoztatón.

Ma már hozzávetőlegesen 500 milliárd forintnyi fejlesztési hitellel áll a vállalkozások rendelkezésre, összesen 4000 vállalkozást és 600 önkormányzatot ér el - tette hozzá a miniszter. Az elmúlt év legfontosabb eredményei közül Kákosy kiemelte, ma már lényegében az összes uniós pályázathoz forrást tud biztosítani az MFB az önerő megteremtéséhez. Mindez pedig azt jelenti, hogy mintegy 10 ezer mikrovállalkozásnak tudnak hitelt nyújtani, azaz 40 milliárd forint jut a tőkehiányos kkv-k támogatására és az innováció finanszírozására.

Az elmúlt év jó együttműködést hozott a bankrendszerrel, a miniszter megítélése szerint ez jól és eredményesen működik. Emellett fontos, hogy az MFB az Új Magyarország fejlesztési terven belül a nagyobb összegű projektekben - például az energetikában - is szerepet tud vállalni. Ma már az MFB a vállalkozásfejlesztés egyik fontos eszközévé vált, illetve a hosszú távú stratégia révén kiszámíthatóvá vált működése.

Erős János, az MFB vezérigazgatója elmondta, 5 évvel ezelőtt indult el az Európa Hitelprogram, mára az ebben megvalósuló üzleti filozófia valós gyakorlattá vált. A 2007-es évben elvégezték a tervezett átalakításokat, ma már egy átlátható "EU-konform" bankcsoportról van szó. Tavaly több mint 140 milliárd forintnyi hitelt folyósítottak, az év végére több mint 5200 hiteligénylést hagytak jóvá. Tavaly a hazai kkv-k hitelállományából több mint 7 százalékot finanszírozott az MFB.

A vezérigazgató elmondta, idéntől a Mikrohitel Plusz program új eleme, hogy a mezőgazdasági vállalkozók is igényelhetnek hitelt az A célból is, melyet eddig nem lehetett. Emellett az Új Magyarország Mikrohitel értékesítésébe szeretnék bevonni a Magyar Postát és a KAVOSZ-t is.

Czirják Sándor vezérigazgató a 2008-as üzleti tervekkel kapcsolatosan elmondta, az MFB 95-100 milliárd forintnyi hitel folyósítását tervezi, üzleti aktivitása 7,5 százalékkal bővül, az adózás előtti eredmény pedig várhatóan meghaladja a 7 milliárd forintot. A vezérigazgató az eredmények értékelésekor kiemelte, megváltozott a bank tevékenységének jellege. Az MFB egy mérsékelten profitorientált intézmény, de folyamatosan nyereségesen folytatja tevékenységét. A portfolió folyamatosan bővül, de a kihelyezett hitelállományokat nem érinti a hitelek bővülése, hiszen megindult a törlesztési folyamat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2007-ben kis mértékben csökkent a mérlegfőösszeg, mivel az állam törlesztette az autópálya-hiteleket. Az idei évben várhatóan 7,5 százalékkal növekszik a mérlegfőösszeg, így eléri a 909 milliárd forintot. A bankcsoporttal szemben megfogalmazták azt az elvet, hogy ugyan speciális állami feladatokat látnak el, de a tőke reálértékét meg kell tartan, ezt sikerült teljesíteni. 2002-höz képest 37 milliárd forinttal növelte a saját tőke reálértékét, ezen kívül 17 milliárd forintnyi osztalékot is befizetett az államnak. Idén a saját tőke értéke 135,7 milliárd forintra emelkedik, az adózás előtti eredménye pedig meghaladja a 7 milliárdot.

Az MFB tavaly összesen 456 millió euro összegű forrást vont be. Ennek 88 százaléka kötvény, 12 százaléka pedig hitel volt, a súlyozott forrásköltség pedig az EURIBOR-t mindössze 9,19 bázisponttal haladta meg. Az idei évre 580-2 millió eurós bevonást terveztek, melyet részben a megújításra, részben az aktivitás fejlesztésére fordítanak.

Az MFB sem vonhatja ki magát a gazdasági környezetből, sőt erősebben is érinti az a kereskedelmi bankok többségénél - húzta alá Gál Péter, az MFB vezető közgazdásza. Az MFB várható gazdasági környezetét illetően két folyamat tűnik meghatározónak: folytatódik a világgazdaság válságszerű tünetekkel jellemezhető átalakulása, illetve a bizonytalanságok hatására nehezebben előreláthatók és kalkulálhatók a monetáris folyamatok. Gál Péter szerint a jegybanki politikákban erősödik a divergencia, a pénzpiaci és a jegybanki kamatszintek közötti olló nyílik, a közöttük lévő kapcsolat gyengül. A folyamatok együttes hatására Magyarországon az idén némileg gyorsabb - az euró-zóna várható növekedési ütemét meghaladó -, de még továbbra is alacsony gazdasági bővülés várható (2008: 2,4%).

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm