12 °C Budapest

Megéri árulónak lenni Magyarországon

Pénzcentrum
2008. április 8. 08:30

Törvény szentesítheti az áruló kartellező mentesülését, a jelenleg GVH-közleményben rögzített engedékenység ugyanis a tervek szerint átkerül a versenytörvénybe. A tervezet a törvény hatálybalépését szeptember elsejében jelöli meg - írja a Világgazdaság.

A vállalkozások számára pozitív változás, hogy ha már egyszer kilépnek a jogsértő szövetkezésből és együttműködnek a versenyhatósággal, akkor törvény rendezi majd ennek feltételeit. A versenyhatóság közreműködésükhöz mérten csökkenti vagy elengedi a velük szemben kiszabandó bírságot.

Az engedékenység alkalmazására azért van szükség, mert ma már a legkeményebb, több országot érintő szövetkezések csakis így tárhatók fel és szüntethetők meg.

A tervezet szerint a kartellezők meglehetősen nehéz kártérítési pereknek nézhetnek elébe, ha a jogsértéssel okozott kár az érvényesített árakban testesül meg. A törvény vélelmezné a kár mértékét, a kartellezés árfelhajtó hatását 10%-ban jelöli meg, melynek ellenkezőjét a kartellezőnek kell majd bizonyítania, mint ahogy minden bizonnyal azt is, hogy a cél nem az árak emelése volt.

Az engedékenységben részesülő kartelltag ezen a téren is kedvezményeket élvez: nem tartozik az egyetemleges körbe, azaz tőle csakis a felróhatósága arányában követelhetnek kártérítést.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A törvénymódosítás két évre eltiltaná a gazdasági társasági vezetői poszttól azt a felelős döntéshozót, akinek a cégét kartellezés miatt jogerősen megbírságolják.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?