Milliókat veszítenek a füstmentes vendéglátóhelyek

Pénzcentrum
2008. február 21. 08:45

Biztosan befolyó millióktól eshetnek el az éjszaka is működő, nagyobb forgalmú vendéglátóhelyek, bárok és pubok üzemeltetői, ha 2009-től nálunk is betiltják a dohányzást a szórakozóhelyeken - írja a Népszabadság.

Nem annyira a tiltás nyomán vélelmezett kieső vendégforgalom miatt - ennek ténye és mértéke erősen vitatott -, hanem azért, mert az utóbbi időben a dohánycégek egymással versenyezve srófolták fel a cigarettaárusítás után a szórakozóhelyeknek fizetett éves marketingtámogatás összegét.

A gyártóktól kapott összegek cégenként, helyenként változnak. Az alap nagyjából félmillió forint - évente ennyit kap előre egy kisebb belvárosi bár a dohánymárka képviselőjétől azért, hogy az ő termékük szerepeljen a polcon. Egy komoly, nagy forgalmú éjszakai szórakozóhely esetében az összeg éves szinten jó pár millióig is felszalad. Az inkább bizalmi viszonyon, mint papíron alapuló együttműködés keretében a dohánycégek a legutóbbi időkig azt is elvárták a szórakozóhelyek üzemeltetőitől, hogy vegyenek részt a promócióban, például adjanak helyet a dohánytermékeket népszerűsítő standjaiknak - és nem mellesleg fizették a dohányzásra vonatkozó reklámtilalmak megszegéséért a vendéglátósra kiszabott bírságokat.

A terméktámogatás legális gyakorlat. Hasonló jellegű marketingszerződéseket energia-, üdítőitalos és sörös cégek is alkalmaznak. A különbség csak az, hogy a dohánytermék reklámja a reklámtörvény főszabálya szerint tilos, persze a jogszabály lehetőséget ad a dohánycégeknek a termék eladás helyén történő bemutatására. A dohánycégek gyakorlata ilyenformán jogilag kikezdhetetlennek tűnik.

A marketingtámogatás odaítélését a verseny mellett a szükség is diktálja: a vendéglátósok szerint a dohánycégek kompenzációja nélkül már nem érné meg cigarettát árulniuk. Azon ugyanis igencsak karcsú a haszon, jellemzően néhány százalék. Ebből pedig legfeljebb csak a kiégetett székhuzatok, terítők javíttatására futja, a költséges füstelszívók beszerelésének százezres költségeire már nem. A vendéglátósok szerint a sorozatos jogviták nyomán az utóbbi időben gyakorlatilag megszűnt a dohánycégek szórakozóhelyi direktreklám-aktivitása. A megmaradt terepen viszont annál keményebben küzdenek, a vendéglátósok úgy látják, hogy a British American Tobacco (BAT) és a Philip Morris kiélezett csatát vívnak egymás vendéglátóhelyi pozícióiért.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm