Egymilliárd forinthoz közelít a Start Zrt-hez benyújtott garanciaigénylések értéke

Pénzcentrum
2008. január 14. 13:35

A Start Tőkegarancia Zrt-hez 2007-ben 900 millió Ft értékű igénylés érkezett a társaság két garancia termékére. Az igénylések háromnegyede a pályázati kezességvállalás (PKV), negyede pedig a befektetési tőkegarancia (BTG) termékre vonatkozott. 2007. december 31-éig megkötött szerződések értéke 365 millió forint. További tíz ügylet van szerződéskötés előtti állapotban, melyek összértéke 371 millió Ft. A Start ügyfelei hazai kis- és középvállalkozások, melyek 59 százaléka ezidáig feldolgozóipari vállalkozás volt.

Erősödő érdeklődés a pályázati kezességvállalás iránt

A társaság szeptemberben indította el közvetlen pályázati kezességvállalás termékét (PKV), mely a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által elfogadott pályázati biztosíték, amit a vissza nem térítendő EU-s támogatást elnyert KKV-k igényelhetnek, fedezet nélkül, évi 2%-os kezességi díj ellenében.

Az új termék sikerét mutatja, hogy az év utolsó három hónapjában közel 700 millió Ft értékű igénylés érkezett 19 ügyféltől. A 2007. december 31-ig megkötött hat PKV szerződésen túl további 10 igénylés jóváhagyása már megtörtént, a szerződések aláírása a következő hetekben várható.


Az igénylések döntő többsége GVOP-s pályázatokhoz kapcsolódik, de már érkezett igénylés GOP-os és KMOP-s pályázaton elnyert támogatáshoz kapcsolódó kezességvállalásra is.

Az eddigi 22 igénylésből hármat utasított el a Start Zrt., mivel a bírálati folyamat során feltárt kockázatok meghaladták a társaság kockázatviselési szintjét.

Két befektetési tőkegarancia szerződés 2007-ben

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME) felmérése szerint 2007. első tíz hónapjában mindössze hét 1 millió EUR egyedi érték alatti befektetést valósítottak meg Magyarországon az MKME tagjai. A tavalyi évben tapasztalt visszafogott befektetési tevékenység tükröződik a Start Zrt. befektetési tőkegarancia terméke iránti érdeklődés alacsony szintjében is. Összesen három igénylés érkezett, melyből kettő esetben kötöttek garanciaszerződést.


Az ügyfelek főként közép-magyarországi feldolgozóipari cégek

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Start eddigi ügyfeleinek 68%-a közép-magyarországi, 9-9%-a észak-magyarországi vagy közép-dunántúli székhellyel rendelkezik. Az ügyfelek tevékenységét illetően a feldolgozóipar dominál, az ügyfelek 59%-a feldolgozóipari, 13,6%-a gazdasági szolgáltatási tevékenységet folytat.

A Start ügyfélkörének kiemelkedő minőségét jól szemlélteti, hogy közülük ketten is az év vállalkozója díjban részesültek 2007-ben.

A beérkezett garanciaigénylések átlagos értéke meghaladta a 40 millió Ft-ot.


2007 értékelése és előrejelzés 2008-ra

"A 900 millió Ft-os garanciaigénylés jó eredmény a Start első teljes üzleti évében, főként ha figyelembe vesszük, hogy a pályázati biztosítéki feltételek enyhítése, az új EU-s pályázatok kiírásának késedelme, valamint a KKV-kbe irányuló tőkebefektetések alacsony szintje kedvezőtlen hatást gyakorolt a Start tevékenységére. Az év utolsó negyedéve bizonyította, hogy van és növekszik az igény a Start termékeire." - értékelte a 2007. évet Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

"A vissza nem térítendő EU-s támogatásokhoz kapcsolódó pályázatok számának és értékének 2008-ban várható növekedése, valamint a JEREMIE program kockázati tőkebefektetésekre gyakorolt pozitív hatása eredményeként 2008-ban szerződésállományunk megtízszerezése a célunk." - tette hozzá Zoltán Csaba.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem