26 °C Budapest

Végelszámolással szűnnek meg a kényszervállalkozások

Pénzcentrum
2008. január 2. 08:33

2007-ben nem változott érdemben a felszámolások száma Magyarországon, a végelszámolással bezárt munkaviszonyt leplező vállalkozások száma viszont 61 százalékkal emelkedett. Szomorú jelenség ugyanakkor, hogy a cégek megszűnésének több mint fele vezethető vissza rossz gazdálkodásra, vagy valamilyen negatív üzleti magatartásra - derül ki az Opten Kft. 2007-es tendenciákat összesítő jelentéséből.

Tavaly év végén a Magyarországon működő társas vállalkozások száma meghaladta az 536 ezret, ez szerény növekedés 2006-hoz képest. A hosszú évek óta emelkedő tendencia 2007 második felében felgyorsult, a korábbi 40 százalékkal szemben tavaly 60 százalékkal több céget jegyeztek be, mint ahányat töröltek a cégjegyzékből. A jelenség egyértelműen a cégtörvény szeptemberi lazításának tudható be. Ezt támasztja alá az is, hogy a csaknem 34.000 újonnan bejegyzett cég háromnegyede korlátolt felelősségű társaság lett, köszönhetően annak, hogy ez a társasági forma szeptember óta már 500 ezer forint törzstőkével is bejegyezhető. A változás hatályba lépése óta alapított kft-k 60 százaléka alakult ezzel a minimális törzstőkével, vagyis a cégalapítók kedvezően fogadták a kormányzati intézkedést - jelentette ki Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója.

A megindított felszámolási eljárások számát tekintve a 2006-os gyors növekedést 2007-ben nem követte látványos emelkedés. Míg 2006-ban 9559 cég elleln indítottak beszállítóik vagy hitelezőik felszámolási eljárást, addig tavaly 9823 társaságtól akarták visszanyarni páénzüket ilyen módon a partnerek, és ez mindössze 2,7 százalékos növekedés. A csődeljárások száma a korábbi évekhez hasonlóan tavaly is elenyésző volt, ez a lehetőség továbbra sem vonzó a bajba jutott vállakozások számára.

Sokkal rosszabb azonban a helyzet, ha azt vizsgáljuk, hogy cégjegyzékből történt törlések mögött milyen okok húzódtak meg - állítja Csorbai Hajnalka. 2007-ben több mint 20.700 céget töröltek a cégjegyzékből. A törlések 36 százaléka még mindig fizetésképtelenségi eljárás következménye, ami enyhe csökkenés 2006-hoz képest. Nagyobb gond ugyanakkor, hogy a cégek megszűnésében ugyancsak fontos szerepet játszik a hivatalból történő törlés. Ezek mögött jellemzően a mulasztás, hanyag cégvezetés, rosszhiszeműség, vagy csalás áll, így 24 százalékos arányuk az összes megszűnésen belül nem fest túl jó képet a társas vállalkozások cégvezetési gyakorlatáról. "A felszámolási eljárással megszűnő és a hivatalból megszüntetett cégek együttesen a törölt cégek 60 százalékát adják, ami azt jelenti, hogy a cégmegszűnések több mint fele vezethető vissza rossz gazdálkodásra, vagy negatív üzleti magatartásra" - véli a stratégiai igazgató.

Feltűnő, és az egész évre jellemző tendencia volt ugyanakkor a végelszámolási eljárások számának gyors növekedése. Az év egészében a 2006. évinél 61 százalékkal több céget szüntettek meg tulajdonosai ezen a módon. Az Opten elemzése szerint ez kizárólag az alacsony árbevételű betéti társaságok körében tapasztalható tömeges cégbezárások eredménye. "A növekedés azt jelenti, hogy van foganatja a tényleges munkaviszonyt leplező vállalkozások ellen irányuló kormányzati hadjáratnak, de az abszolút számok azt mutatják, hogy még mindig tömegesen vannak jelen a kényszervállalkozások a rendszerben" - vélekedik a stratégiai igazgató.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 21. kedd
Konstantin
21. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem