20 °C Budapest

Megvan, kik mehetnek a tőzsdére!

Pénzcentrum
2007. december 18. 11:34

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a Budapesti Értéktőzsde Zrt. közreműködésével a társaságok tőzsdei megjelenését segítő, 2005-ben elindított program folytatásaként 2007 júniusában olyan gazdasági társaságok részére hirdetett pályázatot, melyek részvényeik BÉT-re való bevezetését tervezik. A miniszteri döntés alapján 2007-ben az alábbi négy cég kaphat összesen 97,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást: AAA Auto Group N.V., EETK Holding Zrt., Externet Zrt., Pannunion Csomagolóanyag Kft. A támogatás utólagos, folyósításának feltétele, hogy a pályázó által kibocsátott részvények legkésőbb 2008. május 31. napjáig bevezetésre kerüljenek a Budapesti Értéktőzsdére.

A pályázaton elnyerhető támogatás célja, hogy ösztönözze a tőkepiacon keresztül történő forrásbevonást, ami egyrészt nagyobb rugalmasságot, transzparens cégértékelést, részvényeik tekintetében likviditást biztosít a cégeknek és azok tulajdonosainak, másrészt bővíti a tőzsdei befektetési lehetőségeket, így az egész tőkepiacra pozitív hatást gyakorol.

A támogatásra azok a gazdasági társaságok pályázhattak, amelyek az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában székhellyel rendelkeznek, a pályázat benyújtását megelőzően csatlakoztak a BÉT által létrehozott Tőzsdeképes Cégek Klubjához, valamint vállalták, hogy a tőzsdei bevezetést követően legalább 2 évig a tőzsdén maradnak.

A támogatás visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatást jelent, amelynek mértéke pályázónként a bevezetés igazolt költségeinek 50%-a, de maximum 25 millió forint.

A NYERTES PÁLYÁZÓK

AAA Auto Group N.V.

25.000.000 Ft támogatás

A Csoport a közép-kelet európai régión belül a legnagyobb használtgépjármű-kereskedő és gépjárművekkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatásokat közvetítő társaság. 1992 óta vannak jelen a régióban, ahol elsőként fejlesztettek ki egy nyugati stílusú, professzionális, nagy volumenű használtautó kereskedést. Az AAA Auto Group N.V. részvényeit 2007. szeptember végétől a prágai és budapesti tőzsdéken jegyzik.

EEETK Holding Zrt.

25.000.000 Ft támogatás

Az EETK Holding Zrt. egy budapesti székhelyű energiaipari befektető vállalat, melynek fő működési területe Közép-Kelet Európa, azon belül is elsősorban Magyarország, Szlovákia és Románia. A cég megújuló energia projekteket valósít meg, emellett energetikai kiszervezést (outsourcing) és energiahatékonysági szolgáltatásokat kínál vállalatok és közületek számára egyaránt, melyek energetikai rendszereik korszerűsítésével nemcsak költségeiket, de CO2 kibocsátásukat is csökkenthetik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Externet Zrt.

22.400.000 Ft támogatás

Az Econet tulajdonában lévő Externet Zrt. jogelődje, az Externet Informatikai Szolgáltató Kft. Magyarországon az elsők között, 1996-ban kezdte internetszolgáltatói tevékenységét. A társaság eleinte modemes előfizetőket szolgált ki Szolnokon, mára azonban legtöbb szolgáltatásuk az ország egész területén elérhetővé vált.

Pannunion Csomagolóanyag Kft.

25.000.000 Ft támogatás

A Pannunion Csomagolóanyag Kft., mint a Pannonplast üzletcsoport tagja, Magyarország egyik legnagyobb keményfóliát és csomagolóeszközöket gyártó vállalkozása. Az országban meghatározó piaci részesedéssel rendelkezik, valamint számos terméke van jelen az európai műanyagipari piacon is. Székhelye Szombathelyen, az osztrák-magyar határ mellett található, továbbá budapesti raktárral és értékesítési központtal is rendelkezik.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18