13 °C Budapest

EU-s projektek támogatásában látja a jövőt a Hitelgarancia Zrt.

Pénzcentrum
2007. december 13. 09:22

Az időarányos tervet 7 százalékkal túlteljesítve, december elején elérte egész évre tervezett garanciavállalási előirányzatát a Hitelgarancia Zrt. Az év végére várható 295 milliárd forintos új garanciavállalás azt jelenti, hogy a társaság ebben az évben 350-360 milliárd forint hitel fölvételét mozdította elő tevékenységével.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A november végéig tartó időszakra tervezett garanciavállalásokat mind számban, mind volumenében 7 százalékkal túlteljesítette a Hitelgarancia Zrt., december elején pedig elérte az egész évre tervezett 277 milliárd forintos éves tervét, így év végére most 290-295 milliárd forint körüli garanciavállalást valószínűsít a társaság. "Ez azt jelenti, hogy idén összesen mintegy 350-360 milliárd forint hitel felvételében működtünk közre, vagyis elmondható, hogy a társaság igazi katalizátor a vállalkozói hitelek piacán- nyilatkozta Radnai György a társaság vezérigazgatója.

A tavalyi évhez képest enyhén csökkent a Széchenyi kártyás garanciák súlya, míg az azon kívüli, éven belüli hitelek garanciája 62,7 milliárdról 111,3 milliárd forintra nőtt. A kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelekre vállalt készfizető kezességeken belül a legnagyobb ütemben a bankokkal kötött megállapodások alapján garantált hitelek értéke nőtt, összesen mintegy 130 százalékkal. A KKV-nak nyújtott egyedi bírálatú ügyletekben vállalt garanciák mértéke 14 százalékkal emelkedett.

A cég hagyományos termékeinek sikere mellett jól szerepeltek az új termékek is: a lízing- és faktoring ügyletek átlagos összege is nagyobb lett a tervezettnél, itt együttesen 5 milliárd forint a garanciavállalás. Az ugyancsak új terméknek számító önkormányzati kötvénygarancia területén elért 2,1 milliárd forintos érték alapján a társaság sikeresen vetette meg a lábát e területen is.

Radnai György elmondta, hogy a cég stratégiai célja továbbra is a kis- és középvállalkozások hitelhez jutásának elősegítése, melynek keretében jövőre a legnagyobb kihívást az EU-s projektekhez fűződő garanciavállalások volumenének érdemi növelése jelenti. A társaság nemrégiben nyitotta meg kapuit az EU-s forrásokra pályázó vállalkozások előtt. A Garantiqa pályázati garanciával a 10 millió forintnál nagyobb EU-s támogatásra aspiráló cégek egyszerűen és versenyképes áron tehetnek eleget a visszafizetési garancia bemutatásáról szóló kritériumnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?