6 °C Budapest

EU-s projektek támogatásában látja a jövőt a Hitelgarancia Zrt.

Pénzcentrum
2007. december 13. 09:22

Az időarányos tervet 7 százalékkal túlteljesítve, december elején elérte egész évre tervezett garanciavállalási előirányzatát a Hitelgarancia Zrt. Az év végére várható 295 milliárd forintos új garanciavállalás azt jelenti, hogy a társaság ebben az évben 350-360 milliárd forint hitel fölvételét mozdította elő tevékenységével.

A november végéig tartó időszakra tervezett garanciavállalásokat mind számban, mind volumenében 7 százalékkal túlteljesítette a Hitelgarancia Zrt., december elején pedig elérte az egész évre tervezett 277 milliárd forintos éves tervét, így év végére most 290-295 milliárd forint körüli garanciavállalást valószínűsít a társaság. "Ez azt jelenti, hogy idén összesen mintegy 350-360 milliárd forint hitel felvételében működtünk közre, vagyis elmondható, hogy a társaság igazi katalizátor a vállalkozói hitelek piacán- nyilatkozta Radnai György a társaság vezérigazgatója.

A tavalyi évhez képest enyhén csökkent a Széchenyi kártyás garanciák súlya, míg az azon kívüli, éven belüli hitelek garanciája 62,7 milliárdról 111,3 milliárd forintra nőtt. A kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelekre vállalt készfizető kezességeken belül a legnagyobb ütemben a bankokkal kötött megállapodások alapján garantált hitelek értéke nőtt, összesen mintegy 130 százalékkal. A KKV-nak nyújtott egyedi bírálatú ügyletekben vállalt garanciák mértéke 14 százalékkal emelkedett.

A cég hagyományos termékeinek sikere mellett jól szerepeltek az új termékek is: a lízing- és faktoring ügyletek átlagos összege is nagyobb lett a tervezettnél, itt együttesen 5 milliárd forint a garanciavállalás. Az ugyancsak új terméknek számító önkormányzati kötvénygarancia területén elért 2,1 milliárd forintos érték alapján a társaság sikeresen vetette meg a lábát e területen is.

Radnai György elmondta, hogy a cég stratégiai célja továbbra is a kis- és középvállalkozások hitelhez jutásának elősegítése, melynek keretében jövőre a legnagyobb kihívást az EU-s projektekhez fűződő garanciavállalások volumenének érdemi növelése jelenti. A társaság nemrégiben nyitotta meg kapuit az EU-s forrásokra pályázó vállalkozások előtt. A Garantiqa pályázati garanciával a 10 millió forintnál nagyobb EU-s támogatásra aspiráló cégek egyszerűen és versenyképes áron tehetnek eleget a visszafizetési garancia bemutatásáról szóló kritériumnak.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?